6. Marta 2021.

Kina napala SAD? Bijela kuća izdala upozorenje

Big Portal

“Ovo je aktivna pretnja. Svi koji koriste njihove servere, od vlade i obrazovnih ustanova do privatnog sektora, moraju biti na oprezu”, rekla je Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Majkrosoft je potvrdio da su hakeri iskoristili njihove servere kako bi napali svoje mete, a veruje se da su na udaru desetine hiljada organizacija.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, američke vlasti duže vreme optužuje Kinu za sajber-špijunažu, što Peking negira.

Portparolka Bele kuće, Psaki, navela je da je Bela kuća zabrinuta brojem pogođenih organizacija i pojedinaca. Rekla je da je Majkrosoftov sistem mogao da ima još teže posledice.

Prema nekim, nezavisnim stručnjacima, čak je trideset hiljada organizacija do sada hakovano.

Jedan od direktora Majkrosofta, Tom Bart, sigurnosni proboj objavio je na svom blogu te otkrio da kompanija radi na ažuriranju sustava kako bi “zakrpila rupe” koje su omogućile hakerima da probiju sigurnost sistema

MSTIC, Majkrosoftov centar koji se bavi sigurnošću, tvrdi kako sa “velikom verovatnoćom mogu reći da se radi o pretnji sponzorisanoj od strane neke države, najverovatnije Kine”, a virus su nazvali Hafnium.

Kako su objasnili, softveru je primarna svrha špijunaža, a naročito pokušava ukrasti informacije vezane uz istraživanje zaraznih bolesti, advokatskih kompanija, visokoškolskih ustanova te firmi koje učestvuju u nabavci obrambene opreme u SAD.

Portparol kineske vlade poručio je kako Kina ne stoji iza najnovijih napada.

Džejk Sulivan, savetnik Bele kuće za nacionalnu sigurnost poručio je svima da što pre skinu sa interneta sigurnosne zakrpe.

Kako Bi-Bi-Si podseća, ovo je osmi slučaj u poslednjih dvanaest meseci da Majkrosoft tvrdi kako su grupacije iz inostranstva napale sisteme koji su od kritične važnosti za državu i društvo.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare