Kina najavljuje rekordnu žetvu žitarica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina najavljuje rekordnu žetvu žitarica

Kina najavljuje veliku žetvu letnjih žitarica, kako bi poboljšala zadovoljenje sopstvenih potreba za hranom, usred rastućih globalnih cena hrane, zbog ukrajinske krize.

Oko 80 odsto žitarica na jugozapadu Kine je požnjeveno, dok je žetva žitarica u srednjem i donjem toku reke Jangce počela, saopštilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA).

Žito u regionu Huang-Huai-Hai, koje čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje letnjeg žita, takođe će sazreti, prenosi CRI.

Uprkos izazovima kovid-19 i odloženoj sadnji ozime pšenice na više mesta, uspešna žtva letnjeg žita biće postignuta zahvaljujući efikasnoj političkoj podršci, rekao je Džu Enlin, zamenik šefa Odeljenja za biljnu proizvodnju, pri MOA.

Centralna vlada je ove godine izdvojila preko 900 miliona dolara, što je iznos bez presedana, za letnju proizvodnju žitarica, i izdvojila je i posebna sredstva za povećanje i podršku zelenoj proizvodnji žitarica.

Kina je 2021. godine uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je ekvivalentno 24 odsto ukupne proizvodnje žitarica, prema podacima carine, a ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica bude 650 miliona tona.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Superheroj Nikola Jokić: 264.000.000 dolara

Zeljka

Milanović upozorio na opasnost od destabilizacije BiH

Vanja A

Samit NATO-a u Madridu – dogovorena transformacija i jačanje saveza

Vanja A

Ostavite komentar