30. Novembra 2022.

Kina lansirala; Krajnji cilj – “Nebeska palata”

Big Portal

Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poleteli su na raketi Long March-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje “Nebeske palate”, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da c´e se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja c´e utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da c´e rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata – od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

“Nebeska palata” bila je kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare