Kina kritikuje SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina kritikuje SAD

Kina je kritikovala SAD zbog uvodenja restrikcija putovanja kineskim državljanima zbog epidemije koronavirusa optuživši Vašington da “stvara i seje paniku”.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Cua Hunjing rekla je da je americka vlada prva evakuisala svoje osoblje iz konzulata u Vuhanu, predložila delimicno povlacenje osoblja iz ambasade i uvela zabranu ulaska kineskih putnika na svoju teritoriju.

“Treba da prestanu da svtvaraju i seju paniku jer to daje vrlo loš primer”, rekla je ona u razgovoru sa novinarima na kineskoj društvenoj mreži “WeChat”. Vašington je zabranio ulazak na teritoriju SAD svim strancima koji dolaze iz Kine i preporucio svojim državljanima da ne putuju u Kinu ili da je napuste ako se tamo nalaze.

Ta mera poremetila je brojne Kineze i strance koji ne mogu da se vrate na svoja radna mesta, univerzitete ili da idu na turisticko putovanje u SAD.

Hua je dodala da americka vlada za sada Kini nije pružila pomoc i ukazala da je Kina dobila medicinska sredstva od desetak zemalja kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija i Velika Britanija.

Ona je rekla da su Kini hitno potrebne maske, zaštitne naocare i kombinezoni.

Prema najnovijem izveštaju, 361 osoba umrla je od koronavirusa, od kojih samo jedna osoba van Kine, a broj zaraženih je porastao na preko 17.200.

B92

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar