Kina koristi adaptirane dronove za nadgledanje najvećeg karantina na svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kina koristi adaptirane dronove za nadgledanje najvećeg karantina na svijetu

Kineska vlada je adaptirala industrijske dronove kako bi se osiguralo konstantno nadgledanje oko 50 miliona građana u nekoliko gradova u ovoj zemlji. Cilj je da se spriječi širenje koronavirusa, te da se prati kretanje građana.

Softver je nastao u mestu Shenzhen, koje je poznato i kao „kineska silicijumska dolina,“ a unapređen je tako da detektuje simptome bolesti, te veće grupe okupljenih građana. Dronovi koriste termalne senzore, sočiva sa velikom moći zumiranja, zvučnike, te hemijski sprej koji služi za dezinfikovanje većih površina. Eksperti ističu da je epidemija koronavirusa već donekle promenila način na koji ljudi rade, a u smeru izbegavanja kontakta sa drugima, što utiče i na tehnologiju, te pojavu inovacija koje rešavaju novonastale probleme.

MicroMultiCopter je obezbedio više od 100 dronova, koji su namenjeni lokalnim organima reda u 11 kineskih gradova. Svaki dron može da pregleda oko 10 kilometara kvadratnih za sat vremena, za šta je  inače potrebno oko 100 policajaca i više desetina policijskih vozila.

Izvor: SCMP/PCPress

Danas objavljeno

Xiaomi isporučio 300 miliona Redmi Note telefona ove godine

Vanja A

Google Search će sada prikazivati 6 strana rezultata pretrage umjesto jedne

Vanja A

Od sada možete lakše koristiti PDF dokumenta prilikom Microsoft TEAMS komunikacije

Vanja A

Ostavite komentar