Kina koristi 3D štampač da napravi branu visoku 200 metara - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kina koristi 3D štampač da napravi branu visoku 200 metara

Iako naslov vijesti djeluje kao da se neko šali sa nama, ali Kina će zaista pokušati da konstruiše čitavu jednu branu visoku skoro 180 metara koristeći ni manje ni više nego samo 3D štampu.

 Dakle, ne govorimo o Warhammer 40K figuricama i privescima, već o pravoj pravcatoj brani, što je projekat koji će testirati granice ove tehnologije.

Prema navodima portala Ubergizmo, država Kina nastoji da korišćenjem isključivo 3D štampe napravi branu koju će dizajnirati uz pomoć veštačke inteligencije, a bez ljudi. Konačan cilj jeste ostvarivanje 5 milijardi kWh godišnje od hidroenergije koju će obezbeđivati upravo ova brana.

Začetak projekta

Sam početak ovog projekta desio se pre nekih deset godina na univerzitetu Tsinghua sa ciljem da se stvori najveći 3D štampač na svetu. Od samog starta, plan je bio da se brana visine 180 metara sagradi u pojedinačnim slojevima, što je veoma slično tehnologiji koju koriste klasični kućni 3D štampači.

3D_1.jpg

Želja za robotima

Međutim, najveći problem sa ovim projektom nije sama 3D štampa i obim i grandioznost ovog projekta, već želja za apsolutnim odsustvom ljudske ruke. U teoriji, roboti kojima upravlja veštačka inteligencija sposobni su da rade mnogo brže i preciznije od ljudi.

Međutim, komplikovani terenski uslovi i nepredvidivo vreme mogli bi stvoriti probleme za veštačku inteligenciju, pa će tako najverovatnije doći do male promene. Naime, AI i roboti će biti zaduženi za najveći deo projekta, ali u slučaju da se dogodi neka greška, inženjeri će preuzeti rad na projektu dok se problem ne reši.

Završetak projekta

Prema trenutnim projekcijama, ovaj projekat trebalo bi da se sprovede u delo i završi do kraja 2024. godine. Bilo bi stvarno neverovatno kada bi kineski graditelji uspeli da ispoštuju taj rok, ali sve i da u tome ne uspeju čitav poduhvat bi i dalje bio i više nego impresivan. Mi možemo da im poželimo svu sreću u njihovim nastojanjima i nadamo se da će prva brana dobijena u potpunosti 3D štampom biti gotova, ako ne na vreme, onda makar u dogledno vreme.

Benchmark.

Danas objavljeno

Hakerska grupa tvrdi da je ukrala podatke kompanije AMD jer je neko koristio šifru 123456

Vanja A

Huawei predstavio nove premijum slušalice i moćne MateBook laptopove

Vanja A

Atari slavi 50. rođendan, sa kompilacijom od preko 90 igara

Zeljka

Ostavite komentar