Kina kažnjava tehnološke divove jer nisu prijavili 43 stara ugovora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina kažnjava tehnološke divove jer nisu prijavili 43 stara ugovora

Kineski tržišni regulator kaznit će nekoliko kompanija uključujući Alibabu, Baidu i JD.com jer vlastima nisu prijavile 43 ugovora iz 2012. godine čime su prekršile antimonopolsko zakonodavstvo.

Preduzeća koja su uključena u ove slučajeve bit će kažnjena sa 500.000 juana (78.000 dolara), što je maksimum prema kineskom antimonopolskom zakonu iz 2008. godine.

Kina je jačala svoj pritisak na internet platformama, preokrenuvši nekada laissez-faire pristup i navodeći rizik od zloupotrebe tržišne moći za gušenje konkurencije, zloupotrebu podataka potrošača i kršenje prava potrošača.

Najraniji ugovor na listi bila je akvizicija iz 2012. godine koja je uključivala Baidu i partnera, a najnoviji je bio sporazum iz 2021. između Baidua i kineskog proizvođača automobila Zhejiang Geely Holdings o stvaranju kompanije za proizvodnju vozila na nove energetske pogone.

Drugi poslovi koje je navela Državna uprava za nadzor tržišta uključivali su Alibabinu akviziciju kineske kompanije za digitalno mapiranje i navigaciju AutoNavi 2014. godine i njenu kupovinu 44 posto udjela u Ele.meu 2018. kako bi postala najveći dioničar usluge dostave hrane.

Ugovori, međutim, nisu imali efekat eliminisanja ili ograničavanja konkurencije, saopštio je regulator, prenosi Reuters.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Brnabić: Potrebne reforme u oblasti vladavine prava i štampe

M.

Palmer i Ajhorst ponovo u BiH: Kreće nova runda pregovora o izmjeni Izbornog zakona

M.

U UKC-u Srpske otvoren šesti sprat za kovid pacijente

M.

Ostavite komentar