Kina iskoristila više od milijardu doza vakcina protiv koronavirusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina iskoristila više od milijardu doza vakcina protiv koronavirusa

U Kini je iskorišteno više od milijardu doza vakcina protiv koronavirusa. Time je napravila veliku prekretnicu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Kako su saopštili iz Savjeta za nacionalno zdravstvo Kine (NHC), do subote, 19. juna iskorišteno je 1.010.489.000 doza. To je 40 posto od 2,5 milijardi doza, koliko je iskorišteno u cijelom svijetu.

U Kini je tokom pet dana do subote iskorišteno 100 miliona doza, objavio je državni medij Xinhua. Ovo je za najmnogoljudniju zemlju na svijetu značajan uspjeh u borbi protiv pandemije koronavirusa, s obzirom na to da početak vakcinacije u ovoj zemlji nije bio dobar.

To pokazuje i podatak da je do 27. marta ove godine iskorišteno milion doza, dok su Sjedinjene Američke Države u tome uspjele dvije sedmice ranije. Međutim, proces vakcinacije se znatno ubrzao tokom maja. Prošli mjesec je iskorišteno 500 miliona doza, podaci su NHC-a.

“Kina je u 25 dana broj iskorištenih doza povećala sa 100 miliona na 200 miliona doza, dok je u 16 dana povećala broj iskorištenih doza sa 200 miliona na 300 miliona. U šest dana je taj broj povećala sa 800 na 900 miliona”, objavio je Xinhua.

U Pekingu je pandemija vrlo učinkovito suzbijena primjenom nekoliko lockdowna ili zatvaranja. Nekoliko registrovanih osoba zaraženih koronavirusom je vlast ponukala da znatno ubrza vakcinaciju.

U međuvremenu je počela i vakcinacija osoba mlađih od 18 godina. Razlog zbog kojeg je Kina ovako učinkovita u vakcinaciji jeste što ima vrlo centralizovan jednopartijski sistem čija se birokratija vrlo brzo mobiliše.

Kako je objavio državni medij Xinhua, do kraja godine će biti vakcinisano 70 posto odraslih stanovnika, a za podsjetiti je da u ovoj državi živi 1,4 milijarde stanovnika. Ali, kako piše CNN, ova država još zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom po broju vakcinisanih na 100 stanovnika. No, vrlo je izvjesno da će taj zaostatak ubrzo sustići.

Klix

Danas objavljeno

Nove katastrofalne poplave u Belgiji: Bujice nosile sve pred sobom

M.

Njemačka: Mogućnost novih ograničenja za nevakcinisane

M.

Provaljeno u tri povratničke kuće kod Zavidovića

M.

Ostavite komentar