Kina bojkotovala dodjelu Zlatnog konja, pandan Oskaru za kinesko govorno područje - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Kina bojkotovala dodjelu Zlatnog konja, pandan Oskaru za kinesko govorno područje

Izostanak Kine gubitak je za ovogodišnju dodjelu nagrada Zlatni konj, svjetsku verziju dodjele Oskara na kineskom jeziku, rekao je režiser Ang Li, nakon što je Peking naredio bojkot zbog prošlogodišnjih kontroverzi.

Kineski filmski regulator u avgustu je bez objašnjenja najavio da će sprečiti kinesku filmsku industriju da učestvuje na dodeli nagrada Zlatni konj na Tajvanu, u svetlu najnovijeg podizanja napetosti između Pekinga i tog ostrva.

Potez je usledionakon što je prošlogodišnja dodela uznemirila Kinu i kineske zvezde na ceremoniji kada je tajvanski režiser Fu Jue dao komentaru kojempodržava tajvansku formalnu nezavisnost.

“To nije lako komentirisati, to svako zna. Naravno da je gubitakkoji se može videti na crvenom tepihu ili među radovima koji učestvuju na filmskom festivalu, rekao je direktorfestivala Li, koji je rođen na Tajvanu.

“Naravno, najbolja dela… lično mislim da su jednako dobra kao i prošlih godina, još uvek imamo vrlo dobre radove ove godine”, dodao je.

“Naravno da nam je žao zbog manje filmova i učesnika ove godine, ali naše ruke su uvek otvorene, sve dok si govornik kineskog i filmski režiser dobrodošao si”.

Porodična drama “A Sun” tajvanskog režisera Čung Mong-honga i psihološki horor “Detention” zemljaka mu Džona Hsua bili su najveći pobednici u subotu uveče, na ceremoniji koja je uglavnom bila lišenapolitike.

Hsu je kratko spomenuo mesece antivladinih protesta u Hongkongu, koji su se pomno pratili u Tajvanu, rekavši da zbog tih događaja “ne smemo zaboraviti kako smo postigli našu slobodu”.

Ovo je prvi putda kineski filmovi nisu bili nominovani od 1996, godine u kojoj je film “In The Heat Of The Sun” Jiang Vena bio prvi film iz Kine koji je učestvovao na događaju.

Zlatni konj ustanovljenje1962. i smatra se jednom od najprestižnijih nagrada u filmskoj industriji na kineskom jeziku, a prijave uglavnom dolaze iz Kine, Hongkonga i Tajvana.

Prošle godine je pobedio kineski film”Dying to Survive”, a za najboljeg režiesera proglašen je Kinez Žang Jimou za film”Shadow”.

Izvor: N1/Hina

Danas objavljeno

Gdje su i šta rade kćerke Baracka i Michelle Obame

Vanja A

I ona voli bižuteriju: Kate Middleton nosi naušnice od 4 KM

Vanja A

Tri rituala koja sretni parovi prakticiraju svaki, ali baš svaki dan

Vanja A

Ostavite komentar