Kimova tetka se pojavila u javnosti posle šest godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kimova tetka se pojavila u javnosti posle šest godina

Tetka severnokorejskog lidera Kim Džong Una prvi put se pojavila u javnosti posle šest godina, javili su danas državni mediji, ugušivši glasine da ju je njen bratanac progonio ili pogubio.

Prema izveštaju Centralne novinske agencije Koreje, ime Kim Kjong Hui bilo je na spisku najviših zvaničnika Severne Koreje koji su u subotu u pozorištu u Pjongjangu gledali predstavu povodom obeležavanja Lunarne nove godine.

Novine su objavile i fotografiju na kojoj se vidi kako Kim Kjong Hui sedi u pozorištu pored Kim Džong Una i njegove supruge Ri Sol Džu, prenosi AP.

Kim Kjong Hui (73) je nekada bila uticajna ličnost u Severnoj Koreji kao jedina sestra pokojnog lidera te zemlje Kim Džong Ila, oca Kim Džong Una.

Ona je nekada bila na visokim pozicijama, a veruje se da je imala ključnu ulogu u usmeravanju Kim Džong Una kao sledećeg vođe pošto je njen brat doživeo moždani udar 2008. godine.

Njena sudbina je dovedena u pitanje posle pogubljenja njenog muža Džang Song Teka, nekadašnjeg drugogo čoveka u državi, koji je osuđen za izdaju u decembru 2013.

Od kada je propustila državnu ceremoniju povodom druge godišnjice smrti Kim Džong Ila, njeno ime nije bilo pominjano u državnim medijima Severne Koreje, a spekulisalo se da ju je bratanac pogubio ili da je preminula zbog problema sa jetrom i visokim krvnim prtitiskom.

Analitičari ocenjuju da je pojavljivanje Kim Kjong Hui u javnosti deo nastojanja severnokorejskog lidera da ojača jedinstvo vladajuće porodice, ali da ona verovatno neće povratiti svoj politički uticaj.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar