Kimova noćna vojna parada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kimova noćna vojna parada

Sjeverna Koreja proslavila je 73. godišnjicu svog osnivanja noćnom vojnom paradom.

Prema dosadašnjim izveštajim državnih medija, uz defile vojnika ove godine nije zabeleženo demonstriranje novih raketnih projektila.

Vrhovni vođa Kim Džong Un prisustvovao je paradi u glavnom gradu Pjongjangu koja je počela u ponoć, a vojni avioni nadletali su trg Kim Il Sung u formaciji, prema izveštaju severnokorejske agencije KCNA prenosi Rojters. Novine Rodong Šinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavile su fotografije ljudi u narandžastoj zaštitnoj opremi sa gas maskama koji su simbolizovali napore zemlje u borbi protiv korona virusa, i vojnih pešadijskih jedinica kako marširaju uz nekoliko višecevnih raketnih bacača.

U dosadašnjim izveštajima nisu zebeležene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor, za razliku od prošlog oktobra kada je država održala noćnu vojnu paradu na kojoj su prikazane do tada nezabeležene interkontinentalne balističke rakete. Nakon događaja u oktobru prošle godine, u januaru je održana još jedna noćna vojna parada, a pripreme za ovu poslednju uočene su ranije na satelitskim snimcima, o kojima su prošle nedelje izveštavali specijalizovani portali za praćenje događaja u Severnoj Koreji “NK Njuz” i “38 Nort”.

Razgovori sa ciljem da se Pjongjang ubedi da odustane od nuklearnog oružja i arsenala balističkih projektila su u zastoju poslednjih godina, a administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena najavila je nastavak diplomatskih napora kako bi se postigla severnokorejska denuklearizacija, ali za sada nije pokazala spremnost da ispuni zahteve te zemlje za ublažavanje sankcija.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar