KiM: Zatvorena birališta na izborima za 4 gradonačelnika - BIGportal.ba
Region Vijesti

KiM: Zatvorena birališta na izborima za 4 gradonačelnika

Biračka mjesta na izborima za gradonačelnike u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova zatvorena su večeras u 19 sati.

Biračka mjesta bila su otvorena jutros od sedam sati, a građani su birali gradonačelnike u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Sjeverne Mitrovice – Goran Rakić.

Na vanrednim izborima nastupili su i kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Glasalo se na 87 biračkih mjesta, a u okviru 44 biračka centra upisano je oko 58.000 registrovanih glasača.

Izbore je raspisala prištinska administracija pet mjeseci nakon što su predsjednici tih opština podnijeli ostavke, što je bila njihova reakcija na odluku Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.

Neposredno pred izbore prvih ljudi četiri “srpske opštine” Priština je usvojila rezoluciju o navodnom genocidu Srbije tokom rata na Kosovu, najavila izgradnju muzeja navodnog genocida, osnivanje memorijalnog kompleksa i pojačala kampanju o navodnim masovnim silovanjima Albanki tokom sukoba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da prištinske vlasti planiraju hapšenja, u namjeri da oslabe odbranu sjevera Kosova.

On je rekao da ima informacije da prištinske vlasti žele da uhapse 26 pripadnika kosovske policije sa sjevera Kosova i Metohije, kao i još 15 lica, pod izgovorom borbe protiv korupcije, a zapravo sa ciljem da to područje ostane nezaštićeno.

O toj namjeri je, rekao je predsjednik Vučić, informisao međunarodne institucije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić apelovao je jutros na Srbe da u što većem broju izađu na izbore, ponovivši za TV Pink da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da “zauzmu” opštine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači nije propustio priliku da pomene, na Fejsbuku, da se “izbori u četiri sjeverne opštine Kosova održavaju po kosovskim zakonima” i da su “u službi bolje integracije svih zajednica u kosovske institucije”.

TANJUG

Danas objavljeno

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

Ostavite komentar