Kim: Sjeverna Koreja razvija nova nuklearna naoružanja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kim: Sjeverna Koreja razvija nova nuklearna naoružanja

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un izjavio je da njegova zemlja razvija nova naoružanja, uključujući nuklearnu podmornicu, taktičko nuklearno oružje i napredne bojeve glave dizajnirane da prodru u protivraketne odbrambene sisteme.

U izjavi objavljenoj danas, Kim je rekao da Sjeverna Koreja napreduje s naoružanjem kako bi odvratila Sjedinjene Države, prenosi CNN.

“Bez obzira ko je na vlasti u SAD, istinska priroda i istinski duh antisjevernokorejske politike nikada se neće promijeniti”, rekao je Kim, prema navodima državne korejske centralne novinske agencije (KCNA).

“Razvoj nuklearnog oružja treba da napreduje bez prekida”, naglasio je on.

Prema Kimu, projekti su u različitim fazama razvoja. Rekao je da je “tehnologija navođenja sa više bojnih glava” u završnoj fazi, dok su studije hipersoničnog leta koje bi se mogle primijeniti na nove balističke rakete “završene”, a Sjeverna Koreja “vrši pripreme za njihovo ispitivanje i proizvodnju”.

Ovo je, kako navodi CNN, potencijalni znak da je Pjongjang možda na pragu da nastavi s testiranjem projektila prema Vašingtonu i Seulu.

Poboljšanja u taktičkom nuklearnom oružju – za koje se predviđa da se koriste na kraćem dometu i često su manje destruktivna od strateškog nuklearnog oružja – takođe se finaliziraju, rekao je Kim.

Čini se da su istraživanja podmornica nuklearnim pogonom najmanje daleko. Istraživanje ovih podmornica je završeno i u “završnoj fazi ispitivanja”, tvrdi Kim.

Iako je sjevernokorejski lider kazao da kontinuirano nagomilavanje nuklearnog i konvencionalnog naoružanja ne “isključuje diplomatiju”, upozorio je protivnike na bilo kakav “pokušaj narušavanja najviših interesa i dostojanstva zemlje”.

Kim je rekao da ključ za uspostavljanje novog odnosa Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država leži u tome da SAD okončaju “politiku neprijateljstva” prema Pjongjangu, što Sjeverna Koreja često definiše kao savez Vašingtona sa Južnom Korejom i razmještanje američkih snaga u istočnoj Aziji, piše CNN.

Novoizbrani predsjednik Džo Bajden je, međutim, jasno stavio do znanja da će njegova spoljnopolitička strategija podrazumijevati jačanje veza sa saveznicima koje je Tramp “napustio”.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje reklo je da Seul neće mijenjati svoju politiku prema denuklearizaciji ili međukorejskom miru kao odgovor na Kimove komentare.

“Južna Koreja se nada da se razgovori između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država mogu nastaviti što je prije moguće početkom nove administracije”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ali Bajdenova administracija će možda biti primorana da se pozabavi tim prije nego što bi željela, jer je Sjeverna Koreja sprovodila provokativna raketna ispitivanja tokom prvih 100 dana i Trampove i Obamine administracije, navodi CNN.

Iako Kim nije rekao da su slični testovi naoružanja sada opcija, on je prije godinu dana nagovijestio da se više ne osjeća “vezanim” sporazumima sa Trampom o zaustavljanju nuklearnog oružja i testiranja raketa velikog dometa.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar