Kim sazvao hitan sastanak vojnih snaga, izdao sedam naređenja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kim sazvao hitan sastanak vojnih snaga, izdao sedam naređenja

Severnokorejski lider Kim Džong Un izneo je na sastanku sa vojnim liderima novi plan za podizanje nuklearnih kapaciteta zemlje, javila je državna agencija KCNA.

Sastanak Odbora za vojna pitanja vladajuće Radničke partije je prvo pojavljivanje u javnosti severnokorejskog lidera otkako je 2. maja prisustvovao svečanom otvaranju fabrike za proizvodnju đubriva, nakon višenedeljni spekulacija u svetskim medijima o njegovom zdravlju.

Na fotografiji koju je danas agenciji prosledila vlada vidi se kako Kim govori na sastanku.

CNN navodi da fotografija nije datirana i da se njena autentičnost ne može potvrditi.

KCNA nije izvestila o detaljima sastanka, ali je navelada su preduzete “Ključne mere za značajno povećanje sposobnosti artiljerijskih jedinica Korejsne narodne armije”, kao i akcije kojima su strateške vojne snage stavljene u visok stepen pripravnosti”.

U izveštaju se navodi da je Kim na sastanku potpisao sedam naredbi.

Naredbe se, prema izveštaju, odnose na povećanje odgovornosti i uloge najvećih vojnih obrazovnih institucija, reorganizaciju i vojnog komandnog sistema i unapređenja oficira na komandnim pozicijama.

“Satanak je istorijska prekretnica od velikog zančaja za podizanje borbene gotovosti revolucionarnih oružanih snaga”, navela je KCNA.

Svetski mediji su tokom aprila spekulisali o Kimovom zdravlju, tvrdeći da se on nakon neuspele operacije nalazi u životnoj opasnosti ili da je mrtav.

Kim Džong Un pojavio se 2. maja u javnosti prvi put posle 20 dana pošto je prisustvovao ceremoniji otvaranja jedne fabrike severno od Pjongjanga, nakon čega se ponovo povukao iz javnosti.

b92

Danas objavljeno

Novi ruski udar na EU, uslijedio i odgovor

M.

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Ostavite komentar