10. Septembra 2022.

Kim Kardašijan se kune da je tačno: Posebna ishrana liječi psorijazu?

Big Portal

Dermatolog Ivana Nola je rekla da je psorijaza bolest koja zahvata određene slojeve u koži, epidermis i dermis, a da upalne promene u dermisu rezultiraju pojavom crvenila i pojačanim ljuskanjem nezrelih keratinocita u epidermisu.

Dodala je da se ne zna tačan razlog nastanka psorijaze.

“Naime, mora da postoji genetska predispozicija za razvoj psorijaze, a da li će se razviti zavisi od različitih faktora, poput stresa i određenih bolesti”, navodi ona.

“Postoje neki oblici psorijaze koji nastaju zbog infekcija, najčešće je to streptokokna infekcija ždrela, razvija se kao poseban oblik psorijaze. Nakon izlečenja streptokokne infekcije i nakon određenog vremena u potpunosti se povlači i psorijaza. Izlečenje se događa na nivou imunog sistema u organizmu kad imunološki sistem na neki način resetuje telo te dovodi do potpunog povlačenja kožnih promena”, rekla je Nola.

Istakla je da postoji nekoliko oblika terapije (lokalna, fototerapija, biološka i oralna), kao i da se bilo koja vrsta terapije sprovodi uz konsultaciju sa doktorom .

Nažalost, kako kaže, nije moguće sprečiti nastanak ove bolesti.

Kako biljna ishrani utiče na psorijazu?

“Biljna ishrana je jedna od stvari koja ublažava moju psorijazu”, tvrdi Kardašijan. No, nije detaljnije objasnila da li je to veganska ishrana koja se zasniva samo na biljkama ili ishrana koja se bazira na biljkama, ali povremeno uključuje meso i ribu.

Doktorka Nola je istakla da ishrana zaista može da utiče na psorijazu.

“Ishrana ne može da spreči pojavu psorijaze, ali može da utiče na njeno pogoršanje ili poboljšanje. Naime, osobe koje konzumiraju visokokaloričnu hranu i napitke u velikim količinama mogu da pogoršaju svoje stanje. Isto tako, osobe koje kontrolišu svoju ishranu i jedu niskokalorične namirnice, mogu znatno da poboljšaju stanje kože, a psorijaza može dodatno da se povuče i stanje poboljša”, objasnila je dermatološkinja.

Naravno, kaže, to ne znači da će u potpunosti nestati, ali se može smiriti i tako se mogu sprečiti pogoršanja.

“Najbolje je odabrati uravnoteženu, niskokaloričnu ishranu, koja sadrži mnogo voća i povrća”, rekla je dr Nola.

Istakla je da je važno uz ishranu njegovati kožu i koristiti terapiju propisanu od strane doktora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare