Kim Džong Un priznao: Nismo uspjeli - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kim Džong Un priznao: Nismo uspjeli

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je, otvarajući kongres vladajuće Radničke stranke, da njegov petogodišnji ekonomski plan nije ispunio svoj cilj.

Kako je naveo, plan nije ispunjen “gotovo ni u jednom sektoru”, javila je severnokorejska državna agencija KCNA.

Retko političko okupljanje, kome je Kim poslednji put bio domaćin 2016. godine, privuklo je pažnju regiona jer se očekuje da će na njemu severnokorejski lider predstaviti novi petogodišnji ekonomski plan i govoriti o spoljnoj politici samo dve nedelje pre nego što izabrani predsednik SAD Džozef Bajden preuzme dužnost, prenosi Rojters.

U svom uvodnom govoru, Kim je pozvao na jačanje samostalne moći Severne Koreje, za koju je rekao da će joj pomoći u suočavanju sa unutrašnjim i spoljnim izazovima koji ometaju njen napredak.

„Prethodni petogodišnji plan trebalo je da bude ispunjen prošle godine, ali je strahovito promasio ciljeve u skoro svakom sektoru”, rekao je Kim.

Kim je, međutim, pohvalio severnokorejske radnike zbog “odlučnog prevazilaženja poteškoća” usled pandemije korona virusa.

Severna Koreja nije potvrdila slučajeve korona virusa, ali južnokorejski mediji izveštavaju da tamošnja epidemija ne može biti isključena jer je zemlja imala aktivnu trgovinu i kretanje ljudi sa Kinom pre zatvaranja granice krajem januara, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Belivuk i Miljković na saslušanju negirali ubistva u Crnoj Gori

M.

Slovenija: Preminulo 15 lica, 2.257 zaraženo

M.

Eutanazije nema za nevakcinisane

M.

Ostavite komentar