16. Augusta 2022.

Kim Džong Un odgovorio Putinu: Ima ponudu – 100.000 vojnika za…

Big Portal

Putin je pismo poslao povodom Dana oslobođenja Severne Koreje, a kako je prenela KCNA, predsednik Rusije je u njemu naveo da bi “bolji odnosi bili u interesu obe zemlje i da bi to pomoglo u jačanju sigurnosti i stabilnosti Korejskog poluostrva i čitave regije severoistočne Azije”.

Odgovarajući na pismo predsednika Rusije, Kim Džong Un je naveo da je prijateljstvo između dve nacije iskovano u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom.

“Naše prijateljstvo će jačati i razvijaće se. Strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost između dve zemlje postavljeni su visoko i u zajedničkom frontu, frustrirajući neprijateljske nacije, njihove vojne pretnje i provokacije”, naveo je Kim Džong Un.

Ruska novinska agencija Regnum prenela je nedavno, pozivajući se na dobro upućene izvore, da bi saradnja između Moskve i Pjongjanga mogla uskoro da se značajno proširi, pre svega povodom vojnih operacija u Ukrajini. Naime, režim u Pjongjangu je navodno Rusiji jasno stavio do znanja da je spreman da ponudi 100.000 vojnika u zamenu za žitarice i energente. Posle nepunih šest meseci od početka invazije, Rusija je suočena sa sve većim manjkom u ljudstvu jer bi proglašenje opšte mobilizacije izazvalo negativne reakcije u Moskvi i Sankt Peterburgu.

“Severna Koreja je jasno stavila do znanja ruskoj strani preko diplomatskih kanala da je spremna da obezbedi radnike za popravku ratne štete, ali i da je spremna da obezbedi ljudstvo za borbu. Ti vojnici bi bili raspoređeni u Donjecku i Lugansku, koje je Severna Koreja priznala kao nezavisne države”, navela je novinska agencija Regnum.

Ruski ekspert za odbranu Igor Korotčenko rekao je za državnu TV da vlasti ne bi trebalo da budu stidljive i da prihvate ponudu koju je poslao Kim Džong Un.

“Ima izveštaja da je 100.000 vojnika iz Severne Koreje spremno da dođe da se bori”, rekao je on i nastavio:

“Ljudi iz Severne Koreje su vrlo otporni i nisu zahtevni. Najvažnije je da su motivisani. Ne bi trebalo da se stidimo da prihvatimo ruku saradnje koju nam je pružio Kim Džong Un. Ako Severna Koreja želi da ispuni svoju međunarodnu obavezu da se bori protiv ukrajinskih fašista, trebalo bi da joj dozvolimo”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare