Kilometarske kolone na granicama sa Hrvatskom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kilometarske kolone na granicama sa Hrvatskom

Odluka Republike Hrvatske o zatvaranju pet graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom za promet teretnih vozila težih od 7,5 tona uslovila je kilometarske kolone na Graničnom prelazu Izačić kod Bihaća, odnosno velike poslovno – izvozne probleme i finansijske gubitke privrednicima u BiH.

Firmama s područja Unsko-sanskog kantona (USK) najveći je problem zabrana prometa teretnim vozilima iznad Graničnog prelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, koji je zbog svog geografskog položaja bio idealan za transport prema Evropskoj uniji.

“Troškovi su se povećali minimalno od 250 do 300 eura po kamionu, međutim nije stvar ni u tome, nego što kamion ne može stići recimo do Austrije u roku tri dana. Dakle, ne možemo na vrijeme isporučiti robu i zbog toga smo u velikom problemu”, kazao je predsjednik Udruženja privrednika Velika Kladuša Boris Horvat.

Ovom odlukom posebno su pogođeni vozači, koje sada osim čekanja na graničnim prelazima zabrinjava i najava mnogih firmi o zatvaranjima ili smanjenju broja zaposlenih.

“Radiš kao vozač i plaćen si po pređenom kilometru, a gdje si danas. Stojiš i čekaš više od 15 sati, spavaš u kamionu i hodaš po cesti. Ne znam zaista kome je ovo trebalo. Nama sigurno nije i malo je reći da smo ogorčeni”, riječi su prevoznika iz Cazina Fikreta Mujadžića.

Član Udruženja privrednika Unsko-sanskog kantona Armin Šakonić istakao je da u ovom slučaju očekuju konkretnu pomoć države, te nadu da neće biti primorani na radikalnije poteze i mjere poput određenih blokada graničnih prelaza.

Udruženja privrednika u BiH već su potvrdila gubitke izvoznika u stotinama hiljada konvertibilnih maraka, a upozoravaju i da će situacija biti mnogo gora ukoliko se nešto ne promijeni.

(FENA)

Danas objavljeno

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Predložen pritvor osumnjičenom za ubistvo Bogdanovića

M.

Postoji mogućnost da i Srbi južno od Ibra napuste institucije

M.

Ostavite komentar