23. Oktobra 2022.

Kia Stinger ide u penziju?

Big Portal

Automobilskim entuzijastima se možda neće dopasti vesti, ali to je već neko vreme izgledalo neizbežno. Prvi koji je to objavio je korejski časopis Auto Times: poslednji Stinger će sići ​​sa fabričke trake u aprilu 2023.

Kia je dugo bila oprezna kada je u pitanju druga generacija ove sportske limuzine. Osim toga, korejski brend krenuo je u snažnu tranziciju ka elektrifikaciji svoje game. Da stvar bude još gora po Stinger, ovaj model je u međuvremenu doživeo nagli pad prodaje.

Kako se navodi, u prvih devet meseci u Koreji je prodato 1.499 primeraka Stingera, što je za 39,1 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Goodcarbadcar.net je objavio da je Kia u dosadašnjem periodu 2022. kupcima u SAD isporučila 6.643 ovih automobila. To je ogroman pad za automobil koji se u proseku redovno prodavao u više od 13.000 jedinica godišnje.

Ipak, stvari u nekim drugim delovima sveta ne izgledaju tako loše. Stinger se, na primer, izuzetno dobro prodaje u Australiji.

Foto: Kia promo

Ali to očigledno nije dovoljno, pa tako već neko vreme stižu izveštaji o kraju Stingera.

U julu 2021. pojavile su se glasine da će proizvodnja ovog automobila biti okončana do drugog kvartala 2022. godine. Jasno, to se nije dogodilo.

Ranije ove godine, šef dizajna brenda Kia, Karim Habib, rekao je da električni model EV6 GT ima “duh Stingera” u sebi, što ukazuje da korejski proizvođač daje prednost električnim modelima nad SUS limuzinama visokih performansi.

Kia se za sada nije zvanično oglasila o tome kada će okončati proizvodnju Stingera.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare