26. Augusta 2020.

Kia Sorento će sam parkirati na uskim parkinzima

Big Portal

Sorento 4. generacije će biti prvi model Kije u Evropi, koji će nuditi RSPA, što će olakšati parkiranje ovog velikog sportskog terenca na uskim parking mjestima. Tehnologija je osmišljena sa ciljem lakšeg izlaženja iz vozila i pristupa vozilu ili kada se vozač i saputnici nađu u situaciji kada neko parkira preblizu njihovom vozilu. RSPA će u Evropi biti raspoloživ kod dizel varijanti, zavisno od tržišta i opreme.

Sistem deluje tako što vozač i saputnici izlaze iz vozila, dok nakon toga završni dio parkiranja u skladu sa datim uputstvima sistem obavlja sam. Sorenta je moguće pomijerati i sa parking mjesta, ako zbog nedostatka prostora nije moguće otvoriti vrata. Vozač može pomoću dugmeta na pametnom ključu da usmjerava vozilo u parking mjesto ili iz njega.

Tehnologija autonomno kontroliše polazak, kočenje i pomijeranje upravljačkog obruča sa ciljem (is)parkiranja vozila, dok ujedno pomoću ultrasoničnih senzora prati okolinu vozila.

U paketu sa RSPA je i sistem za napredno prepoznavanje pješaka i prepreka.

Ako vozilo prepozna eventualnu opasnost od sudara sa vozilima u pokretu, biciklistima, ili pješacima sistem automatski koči dok se ne uklone prepreke.

Sorentov novi sistem daljinskog parkiranja biće raspoloživ pored svih ostalih tehnologija asistencije namijenjenih bezbjednijem parkiranju i koliko je moguće bezbjednom izlasku sa parking mjesta. Te tehnologije su sistem za sprečavanje sudara kod vožnje unazad (PCA – Reverse Parking Collision-Avoidance Assist Reverse) i sistem za pomoć kod vožnje unazad (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist).

PCA pri brzini do 10 km/h tokom vožnje unazad koristi “rikverc kameru” i ultrasonične senzore za sprečavanje sudara sa pješacima ili preprekama iza vozila. RCCA upotrebom radara koji prati vozačeve mrtve uglove, kao i prepoznavanjem vozila koja prilikom vožnje unazad ulaze u putanju Sorenta, omogućava bezbjedniju vožnju unazad. Oba sistema vozača zvučno upozoravaju, a u slučaju potrebe aktiviraju i kočenje.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare