Kia i Canoo razvijaju platformu za električna vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Kia i Canoo razvijaju platformu za električna vozila

KIA Motors i Canoo zajedno razvijaju platofrmu za električna vozila koja će se temeljiti na Canoo-evom vlastitom dizajnu skateboarda i biće namenjena novim modelima korejskog automobilskog velikana.

U skladu sa dogovorom će Canoo pružati inženjerske usluge, koje će pomoći u razvoju potpuno prilagodljive platforme, namenjene isključivo eletkričnim vozilima i to po specifikacijama Kije i Hyundaija.

Platforma će grupaciji omogućiti proizvodnju cenovno konkurentskih električnih vozila — u rasponu od malih EV-ova do namenskih vozila (PBV-Purpose Built Vehicles) — za različite potrebe klijenata.

Canoo, preduzeće iz Los Angelesa koje izrađuje EV-ove samo po narudžbi, pruža skateboard platformu na koju se montira većina ključnih komponenata vozila sa naglaskom na funkcionalnoj integraciji.

To znači da sve komponente obavljaju što više funkcija. Takvo inženjersko rešenje smanjuje veličinu, težinu i ukupni broj delova skateboarda, što posledično pruža više prostora u kabini i cenovno učinkovitije električno vozilo. Pored toga je Canoo-ov skateboard samostalna jedinica upotrebljiva za bilo koji dizajn kabine.

Kia očekuje da će joj Canoo-ova prilagodljiva platforma sa skateboard konstrukcijom omogućiti pojednostavljen i standardizovan razvojni proces električnih vozila koja bi tako postala i cenovno konkurentnija. Takođe je za očekivati pojednostavljenje proizvodne linije tih vozila, što bi omogućilo brže odazivanje na potrebe tržišta i želje klijenata.

Sa ovom saradnjom će grupacija HMG udvostručiti svoja nedavno data obećanja, jer će za osiguravanje svog rasta u narednih pet godina investirati 87 milijardi dolara.

U skladu sa tim će Hyundai do 2025. investirati 52 milijarde u tehnologije budućnosti, dok će Kia u istom razdoblju investirati 25 milijardi u elektrifikaciju i tehnologije mobilnosti.

Na taj način će do 2025. godine ekološki prihvatljivija vozila predstavljati čak četvrtinu Kijine prodaje. Kia je nedavno predstavila planove u vezi sa razvojem potpuno električnih namenskih vozila, prilagođenih kompanijama sa područja car-sharinga i logistike.

“Oduševljavaju nas brzina i efikasnost Canoo-ovog razvoja EV konstrukcije, zbog čega su za nas idealan inženjerski partner u periodu kada želimo postati jedna od vodećih kompanija na području industrije mobilnost. Sa Canoo-ovim inženjerima ćemo sarađivati u razvoju cenovno pristupačne platforme za autonomna vozila i koja je primerena za masovnu upotrebu” rekao je Albert Bierman, vođa istraživanja i razvoja u grupaciji.

Canoo je u septembru 2019., tek 19 meseci nakon osnivanja, predstavio prvo električno vozilo koje je raspoloživo samo po narudžbi. Canoo-ova vlastita skateboard konstrukcija na koju su montirani baterija i električni pogon mu je omogućila modifikaciju dizajna EV-ova na način, koji se razlikuje od tradicionalnog oblika i funkcionalnosti automobila.

Canoo je trenutno u beta fazi testiranja, a nedavno je otvorio listu čekanja za svoje prvo vozilo.

To je prekretnica za preduzeće sa više od 300 zaposlenih, koje će prvi model predstaviti 2021. – model za svet u kojem su prevozna sredstva sve više električna, autonomna i namenjena zajedničkoj upotrebi.

Danas objavljeno

Toyota nastavlja snažan rast u Europi

Vanja A

Autonomno ratno plovilo izvelo prvi uspješan napad u kombinaciji s bespilotnim letjelicama

Vanja A

BMW će biti spreman ako već od 2030. stupi na snagu zabrana proizvodnje konvencionalnih vozila

Vanja A

Ostavite komentar