Kia će lansirati električni Picanto – čim pronađe način da snizi njegovu cijenu - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Kia će lansirati električni Picanto – čim pronađe način da snizi njegovu cijenu

Korejski proizvođač razmatra mogućnost da kupcima u Evropi ponudi i električnu verziju svog najmanjeg modela.

Kia je svesna potrebe da proširi svoju ponudu električnih automobila i na niže klase putničkih vozila, ali je suočena sa problemom smanjenja troškova proizvodnje kako bi jedan takav auto bio pristupačan kupcima, a istovremeno i isplativ kompaniji koja ga pravi.

Prema rečima jednog od direktora Kia Motor Europe, Emilija Herere, zvanična odluka o proizvodnji Picanta na struju još nije doneta, ali u ovom proizvođaču rade na tome.

Inače, konvencionalni Kia Picanto u Evropi se prodaje po ceni koja startuje od oko 10.000 evra, dok najbogatije opremljeni automobili koštaju i preko 17.000 evra.

Sa trenutno dostupnim tehnološkim rešenjima, električna verzija ne bi bila jeftinija od 20.000 evra. Herera tvrdi da bi cena Picanta na struju morala da bude snižena na 16.000-17.000 evra kako bi ovaj model uopšte imao šanse na tržištu.

Drugim rečima, više je pitanje “kada” nego “da li” će se ovaj automobil pojaviti u ponudi korejskog proizvođača, s obzirom da se cene pogonskih baterija na tržištu postepeno snižavaju.

“Pre ili kasnije – mi ćemo svakao lansirati Picanto EV”, kaže Herera.

On je otkrio i da Kia očekuje da u 2019. proda oko 20.000 električnih automobila, dok se za 2020. godinu planira prodaja 40.000 vozila na struju.

Danas objavljeno

Audi je predstavio zadnju seriju svog najatraktivnijeg modela

Vanja A

Kupci frustrirani: Moraju da čekaju do 30 mjeseci na isporuku novih modela

Vanja A

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Ostavite komentar