23. Januara 2021.

Kia bi mogla proizvoditi Appleov automobil

Big Portal

Iz Kije, južnokorejskog proizvođača automobila neloše tržišne reputacije i pozicije, doznaje se ove nedjelje kako su upravo oni podružnica Hyundai Motora koja će u budućnosti biti zadužena za razvoj autonomnih električnih automobila. I to nije sve, nego se zvanično doznaje i kako će Kia na poslu razvoja takvih naprednih automobila budućnosti sarađivati s “nekoliko stranih kompanija”.

Naravno, u izjavama iz ove kompanije niti jednom riječi nije pomenut američki Apple, no kada se ove informacije stave u kontekst ranijih – svima se nameće samo jedan zaključak: Hyundai grupa zadužila je Kiju za saradnju s Appleom na razvoju nekog njihovog budućeg autonomnog električnog automobila.

Kia je, usput rečeno, ove nedjelje predstavila svoju novu kompanijsku strategiju, koja uključuje premještanje fokusa na napredna rješenja mobilnosti. U skladu s time predstavljen je i novi slogan, “Movement that inspires”, kao i logotip koji će obilježiti novo razdoblje ove korejske kompanije. Osim toga, Kia je najavila do 2027. godine predstaviti čak sedam novih isključivo električnih vozila u različitim segmentima.

Fokus na moderne tehnologije očigledno će biti Kijina snaga u narednim godinama, a upravo je to, u kombinaciji s iskustvom u sklapanju automobila, ono što je Appleu u ovom trenutku potrebno. Sami će, navodno, izraditi tehnološku podlogu, napredne baterije, čipove i softver za autonomnu vožnju, no kako bi njihov autonomni električni automobil postao stvarnost, moraće proizvodnju povjeriti nekom iskusnijem. Za sada se čini kako je Kia, dio grupacije Hyundai Motor, najdalje otišla u pregovorima.

Appleov automobil bi u najboljem slučaju mogao biti javnosti predstavljen ove ili sljedeće godine, a proizvodnja bi, ponovo u idealnom scenariju, mogla započeti 2024. godine.

Izvor: Bug.hr/ Seebiz / Bankar

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare