26. Decembra 2022.

KFOR započeo istragu o pucnjavi u Zubinom Potoku

Big Portal

KFOR u saopštenju navodi da je od strana, ne precizirajući kojih, zatražio da pomognu da se obezbijedi sloboda kretanja na Kosovu i Metohiju i da “spriječe obmanjujuće narativi koji utiču na proces dijaloga”.

U saopštenju se ističe da KFOR rasvijetljava okolnosti sinoćnjeg inicidenta u Zubinom Potoku i naglašava da je važno izbjegavati radnje koje bi mogle izazvati tenzije i eskalaciju situacije.

  • KFOR istražuje incident sinoćenje indirektne vatre u blizini patrole NATO-a-KFOR-a, sa nepoznatim naoružanim licima na području Zubinog Potoka – navodi se u saopštenju i dodaje da u ovom slučaju nije bilo povrijeđenih, niti materijalne štete.

Iz ove misije napominju da komanda KFOR-a nastavlja da podržava dijalog s ciljem pronalaženja sporazuma za ublažavanje tenzija na sjeveru Kosova, te da ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces.

  • Ostajemo budni i potpuno sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. godine za sve zajednice na Kosovu. Rješenja se moraju tražiti kroz dijalog – navode iz KFOR-a.

U selu Јabuka, kod Zubin Potoka, sinoć je došlo do “razmjene vatre” između kosovskih policajaca i Srba na barikadi postavljenoj prije dva dana na putu koji ovu opštinu povezuje sa tim selom, ali drugih incidenata nije bilo.

KFOR je i sinoć potvrdio da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola u Zubinom Potoku i da nije bilo povrijeđenih ni materijalne štete.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić demantovao je sinoć navode prištinskih medija da su Srbi pucali na pripadnike KFOR-a u Zubinom Potoku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare