21. Oktobra 2021.

Keto ishrana pomaže kod simptoma epilepsije

Big Portal

Uprkos tome što ne znamo tačan mehanizam delovanja ketogene dijete na epileptičke napade, upoznati smo s rezultatima koji se postižu njenom primenom. Veliki je broj istraživanja koji potvrđuju njene pozitivne učinke.

U objavljenoj Kohranovoj analizi četiri nasumično kontrolisanih kliničkih istraživanja utvrđeno je da deca s epilepsijama na ketogenoj dijeti imaju tri puta veću šansu da postignu potpunu kontrolu epileptičkih napada te šest puta veću šansu smanjenja učestalosti epileptičkih napada preko 50 odsto u poređenju s uobičajenom antiepileptičkom terapijom.

Ova terapija se pokazala uspešnom u lečenju raznih vrsta epileptičkih napada i sindroma.

Posebno se pokazala delotvorna, s visokim stepenom odgovora na sindrome: nedostatak transportera glukoze tipa 1, nedostatka piruvat dehidrogenaze, mioklono-astatsku epilepsiju, kompleks tuberozne skleroze, sindrom Dravet, sindrom Angelman, sindrom Ohtahara, epileptički sindrom povezan s febrilnom infekcijom, superrefrakterni epileptički status (žarišni ili miokloni) te za decu s gastrostomom koja se hrane enteralnim putem. Samim tim je od izuzetne važnosti za primenu kod obolelih.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare