22. Maja 2024.

Keto dijeta ubrzava starenje unutrašnjih organa, upozoravaju naučnici

Međutim, sada su naučnici ustanovili da pridržavanje ovakvog načina ishrane u toku dužeg vremenskog perioda može podstaći brže starenje unutrašnjih organa.

U borbi sa viškom kilograma mnogi biraju upravo ketogenu dijetu, kao jednu od najmanje rigoroznih u pogledu odricanja, ali veoma delotvornih. Princip takozvane keto dijete je izuzetno jednostavan: iz obroka se eliminišu gotovo svi ugljeni hidrati (hleb, pirinač, testenine i slično), a umesto toga dodaju velike količine masti i proteina.

Do sada su se od neželjenih simptoma ovakvog režima ishrane isticali pojačana i učestala glavobolja, naleti umora i povećana razdražljivost, ali su sada naučnici došli do zaključka da ona može imati dugoročne posledice po zdravlje organizma i dovesti do ubrzanog starenja unutrašnjih organa.

Siguran put ka prevremenom starenju tkiva i organa

Da pridržavanje načina ishrane koji podrazumeva ketogena dijeta može dovesti do ubrzanog starenja ćelija u tkivima, otežanog rada srca i bubrega došli su naučnici Teksaškog univerziteta u San Antoniu. Kako bi potvrdili svoju teoriju, oni su sproveli niz istraživanja na laboratorijskim miševima podeljenim u dve grupe. Jedna grupa je bila na regularnoj ishrani, dok se druga pridržavala keto dijete. 

Nakon završetka eksperimentalnog perioda ustanovljeno je da su naučnici bili u pravu – kod miševa koji su bili na dijeti su promene u organizmu bile drastičnije. Ćelije u njihovim tkivima su ostarile daleko brže, dok su u radu organa poput srca i bubrega primećene određene nepravilnosti. Kod miševa koji su se hranili normalno ovakve promene nisu uočene – tkiva i organi u njihovom organizmu su starili uobičajenom brzinom.

Ipak, naučnici ističu da se ovakve posledice mogu javiti samo ukoliko režim ishrane koji podrazumeva keto dijeta praktikuje u dužem vremenskom periodu, prenosi magazin Sajens Advensez. Drugim rečima, oni koji periodično praktikuju ishranu bez ugljenih hidrata, a sa višim nivoom masti i proteina mogu biti bezbrižni.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare