9. Septembra 2022.

Keto dijeta nosi i neke posljedice, ovo su prvi znaci ketoze

Big Portal

I verovatno već znate da je cilj dijete postizanje ketoze, stanje kada vaše telo prelazi na sagorevanje masti umesto na svoj tipični izvor energije, ugljene hidrate. To je zato što se, generalno, vaše telo napaja glukozom, koju dobija iz hrane bogate ugljenim hidratima kao što su brašno, žitarice, povrće i voće. Ali kada drastično smanjite unos ugljenih hidrata na keto dijeti, vaše telo se umesto toga napaja uskladištenim mastima. Naziv dijete potiče od ketona, kiselina koje nastaju kada vaša jetra koristi masti izvor energije. Ovi ketoni se vraćaju u vaš krvotok i koriste se za energiju.

Ali kako ćete znati kada ste dostigli ovaj režim sagorevanja masti? Srećom, postoje neki uobičajeni znaci ketoze na koje treba obratiti pažnju. Ovi znaci imaju tendenciju da se pojave u roku od dve nedelje nakon što je vaše telo ušlo u ketozu, ali ako pravilno pratite dijetu, ne bi trebalo da traju dugo. Kada se vaše telo prilagodi svom novom stanju sagorevanja masti, znaci bi trebalo da nestanu. Ako se neko od njih zadržava duže od tri nedelje, to može biti pokazatelj da jedete previše ugljenih hidrata i da ulazite i izlazite iz ketoze:

Muči vas neprijatan zadah

Ketoza može biti dobra za vaš struk, ali može biti loša za vaš društveni život. U ketozi, vaše telo stvara nusproizvode dok razlaže masti da bi ih koristilo za energiju. Jedan od ovih nusproizvoda je aceton. Ovaj otpad se eliminiše kroz urin, znoj i dah, kaže Bohmer.

“Opisano je kao voćni miris, ali ne na dobar način”, kaže Bohmer. Dok miris ne nestane, stručnjak savetuje često pranje zuba i puckanje mente bez šećera.

Često ste umorni

Kako se vaše telo navikava na nov režim sa malo ugljenih hidrata, verovatno ćete se osećati umorno. Bohmer preporučuje izbegavanje napornih aktivnosti prvih nekoliko nedelja dok se vaše telo ne navikne na sagorevanje masti. Posle dve nedelje, trebalo bi da počnete da se osećate energičnije i da nemate problema sa nastavkom ili početkom treninga.

Grčevi postaju učestaliji

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može dovesti do poremećene ravnoteže elektrolita i minerala, što znači da biste mogli da imate nedostatak kalijuma, natrijuma i magnezijuma, kaže Bohmer. Sva tri ova hranljiva sastojka pomažu u sprečavanju grčeva, tako da možete osetiti bol bez njih. Dok su mnogi keto fanatici uzbuđeni zbog konzumiranja hrane poput sira i slanine, vrlo je važno jesti puno orašastih plodova, semenki, avokada, lisnatog povrća i masne ribe kako bi se osiguralo dovoljno minerala.

Problemi sa nuždom

Keto dijeta zna da izazove zatvor iz dva razloga. Prvo, ne konzumirate hranu punu vlakana, poput ovsene kaše, koja sadrži ugljene hidrate (Sir, iako je ukusan, ne sadrži vlakna).

Drugo, ugljeni hidrati se pretvaraju u glikogen — koji ima visok sadržaj vode — da bi se koristio kao energija; kada ne jedete ugljene hidrate, količina vode u vašem sistemu se smanjuje, što otežava nuždu. Najbolji način da se borite protiv ovoga je da maksimalno iskoristite ugljene hidrate koje konzumirate.

“Trebalo bi da unosite ugljene hidrate iz povrća bez skroba i stvari koje imaju puno vlakana”, kaže Bohmer. Karfiol, brokoli i lisnato povrće su dobri izbori. “Ako ćete se posvetiti ovome, morate se u potpunosti posvetiti”, kaže ona. “Držite svoje ugljene hidrate između 20 i 30 grama po danu”.

Mrzovolja

Promene raspoloženja, razdražljivost, opšta glad—ovi simptomi nisu posebni za keto. Svaka dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata učiniće da se osećate razdraženo jer vaš mozak takođe koristi glukozu kako bi obavljao mnoge funkcije. Lišite svoj mozak glukoze na račun svog tela, al to bi za posledicu imalo promene raspoloženja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare