Kesten - plod pun vitamina - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kesten – plod pun vitamina

Samo 10 pečenih kestena obezbjeđuje 17 odsto dnevne količine vlakana, koja pomažu u održavanju zdravlja i snižavaju nivo lošeg holesterola.

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masnoća, a bogat je vitaminima i mineralima koji su jako dobri za naše zdravlje.

Snabdevaju nas energijom

Kesten uglavnom sadrži složene ugljene hidrate koje tijelo polako vari radi stabilnog izvora energije. Hrana s visokim sadržajem vlakana i složenih ugljenih hidrata korisna je za smanjenje nivoa šećera u krvi.

Vitamin C za zdrava tkiva, bakar za dobru krv

Kesten sadrži određenu dozu vitamina C i važnih minerala, poput bakra i kalijuma. Osim za jačanje imunosistema, vitamin C pospješuje stvaranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Bakar u tragovima podržava zdravlje krvnih ćelija, nerava i kostiju i pomaže u apsorpciji gvožđa. Preporučuje se da se dnevno pojede najmanje 10 kestenova.

Kako ih jesti

Da biste iskoristili prednosti kestenja, preskočite zaslađeni kesten-pire i konzumirajte kuvani ili pečeni bez ikakvih dodatih zaslađivača.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Bore na licu odaju kakva si osoba i kakvog si zdravlja

Vanja A

Zovu je otvorena ili lažna: Neobična posna sarma bolja od klasične

V.R.

Da li je vježbanje strpljenja blagostanje za zdravlje

V.R.

Ostavite komentar