Sigurni smo da će te ovaj recept oduševiti! Pripremi ovu poslasticu tokom predstojećih jesenjih dana i iznenadi drage osobe.
Od sastojaka ti je potrebno:
Baza:
- 250 g integralnog keksa,
- 50 g omekšanog maslaca,
- 1 kašika kesten pirea.
Krema:
- 500 g krem sira,
- 125 g šećera,
- 3 velika jaja,
- 3 žumanjka,
- 175 ml kiselog vrhnja,
- 1 kašičica soka od limuna ili limete,
- 1 kašičica ekstrakta vanilije,
- 2 kašike ruma,
- 350 g zaslađenog kesten pirea.
Sirup:
- 80 ml vode,
- 60 ml ruma,
- 1 kašika kesten pirea,
- 15 g maslaca.
Priprema se odvija u par koraka:
Zagrij rernu na 180 °C, a zatim zagrij vodu za parnu kupelj. Usitni keks, izmrvi pire i pomiješaj sa omekšanim maslacem, dok ne dobiješ mrvičastu smjesu, pa je usitni u kalup od 23 cm s odvojivim rubovima, te prebaci u frižider dok ne napraviš kremu.
Izmiješaj kremasti sir pa dodaj šećer. Postepeno dodaj jaja te ih žustro miješaj u smjesu, dok se svi sastojci ne povežu. Dodaj vrhnje, sok limuna, ekstrakt vanilije i rum pa ponovno izmiješaj. Dodaj kesten pire, pa izmiješaj. Smjesa ne mora biti posve glatka. Raširi nekoliko velikih komada folije, pa na sredinu stavi kalup. Priljubi foliju uz rub kalupa i na vrhu dodatno stisni uz rub. Prema potrebi možeš zavezati obruč kuhinjskim koncem.
U kalup sipaj smjesu od kestena, te ga stavi u lim za pečenje. Ulij zagrijanu vodu do polovine kalupa u kojem je kolač, a zatim peci 60 minuta. Torta je gotova kad joj je sredina još uvijek lagano drhtava. Rernu oprezno otvaraj, jer će biti puna pare, a kalup izvadi iz lima pa prebaci na podložak. Ostavi kolač u frižideru preko noći pa ga sutradan izvadi iz kalupa. Ostavi ga na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
Prije posluživanja kolač ukrasi karamelom, čokoladom ili sirupom. Sirup skuhaj malo ranije – pomiješaj sve sastojke i zagrij ih. Kad prokuha i malo se zgusne, te ohladi na sobnu temperaturu, prelij kolač sirupom.
Uživaj u ovom jedinstvenom ukusu!