Kefir - snaga prirode - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kefir – snaga prirode

Neponovljiv i nezamjenljiv, kefir je obilan i lako dostupan izvor zdravih materija. Šta je zapravo kefir? Jednostavan odgovor na ovo pitanje je da se radi o mliječnom napitku nalik jogurtu. Nešto duži i stručniji odgovor bio bi da je kefir fermentisan probiotski, dijetetski napitak bogat enzimima, dobijen iz mješovite kulture mikoorganizama…

Neponovljiv i nezamjenljiv, kefir je obilan i lako dostupan izvor zdravih materija.

Šta je zapravo kefir?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje je da se radi o mliječnom napitku nalik jogurtu. Nešto duži i stručniji odgovor bio bi da je kefir fermentisan probiotski, dijetetski napitak bogat enzimima, dobijen iz mješovite kulture mikoorganizama sastavljene od kvasaca i nekompetitivnih mliječno kiselinskih bakterija u matrici od masti, šećera i proteina.

Ovoj mješovitoj kulturi ( upotrebljavaju se razni nazivi – zrna, biomasa, granule…) nalik karfiolu ili nekoj gljivi dodaje se svježe mlijeko i u procesu fermentacije nastaje kefir.
Zrna kefira, uslovno tako nazvana, sadrže polisaharide poznate pod nazivom kefiran, a mikroorganizmi koji sačinjavaju komponente biomatriksa zaštićeni su u njemu od štetnih spoljašnjih uticaja i imaju sve uslove za razvoj i napredovanje.

Bakterije zaslužne za stvaranje kefirana hrane se glukozom i galakozom iz šećera. Zrna mogu biti bijele ili žute boje, veličine koja varira od zrna pirinča do oraha, a dešava se da budu i veličine pomorandže.
Kefir sadrži minerale, prije svega kalcijum i magnezijum, čitav niz vitamina ( A, B1, B2, B6, B12, D, E), proteine i polisaharide, ugljenu kiselinu (H2CO3), etil alkohol – C2H5OH – (zahvaljujući čemu, u zavisnosti od vremena fermentacije, može sadržavati i do 2% alkohola, mada je danas taj procenat najšešće ispod 1%), a takođe sadrži folnu i nikotinsku kiselinu.

Izvori se ne slažu oko porijekla same riječi. Neki navode da je došla iz turskog jezika (kopurmek – peniti se) , neki iz persijskog ( kovanica riječi kef – pena i shir – mlijeko). Šta god da je tačno, svi se slažu oko osnovnog – kefir je čudesan napitak, a najbolja reklama za njega su dugovječni starci i starice iz njegove domovine, Kavkaza.

Danas objavljeno

Vitaminska bomba koja topi celulit

V.R.

Jestivi insekti sigurni obroci

V.R.

Razlozi zbog kojih ne bi trebalo da idete na dijetu

V.R.

Ostavite komentar