“Kazna mora imati vijek trajanja” - Stručnjaci o inicijativi ministra za uvođenje doživotnog zatvora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Kazna mora imati vijek trajanja” – Stručnjaci o inicijativi ministra za uvođenje doživotnog zatvora

Pravni stručnjaci podržavaju inicijativu pooštravanja krivičnih sankcija za najbrutalnije izvršena krivična djela, koja je potaknuta stravičnim ubistvom Lane Bijedić, ali su mišljenja podijeljena u vezi sa rokom njihovog trajanja.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena, starijih i nemoćnih osoba. Nije isključeno ni uvođenje doživotne kazne zatvora.

Prema postojećem Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, za najteža krivična djela nije predviđen doživotni zatvor, već maksimalne kazne.

Advokat Damir Alagić smatra da sankcija mora imati svoj vijek trajanja pa makar taj vijek bio 150 godina.

–Protivnik sam bilo kakvih sankcija koje nemaju vrijeme kada one ističu. Sigurno je potrebno pooštriti sankcije, na način da se one jedna na drugu dovezuju, ili na neki drugi način. U tom slučaju, kazna ne bi bila doživotna, ali bi bila 150 godina. Zbog toga smatram da svaka sankcija mora imati vrijeme trajanja predviđeno za određeno krivično djelo – rekao je Alagić za Klix.

Navodi kako je intencija kod donošenja svih zatvorskih sankcija da pruže šansu osuđeniku, u smislu da zatvor ne bude svrha sam sebi, nego mogućnost vraćanja i integracije u društvo.

–Sve ono ostalo što se ne može vratiti na način da može biti integracija u društvo, to je stvar drugih ustanova, prvenstveno medicinskih. Po meni normalan čovjek vrlo rijetko može počiniti tako neko gnusno ubistvo, trostruko, ili nešto slično. Tu je ipak riječ o poremećenim ličnostima – ocijenio je Alagić.

Pravni stručnjak Nurko Pobrić poručuje kako je sa stajališta Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda doživotna krivična sankcija dopuštena.

–Zabranjena je samo smrtna kazna. Stvar je ocjene jedne zemlje s obzirom na to koliki je stepen kriminaliteta, posebno kada je riječ o teškim krivičnim djelima. Ubistvo Lane Bijedić je nesumnjivo teško krivično djelo. U tom kontekstu bi bilo legitimno promatrati taj prijedlog. Ja bih bio više “za” uvođenje doživotne kazne zatvora nego “protiv” – kazao je Pobrić za Klix.

Podsjeća kako je smrtna kazna bila previđena u ranijim krivičnim zakonima, ali da se rijetko donosila.

–Bilo bi dobro ukoliko bi postojalo krivično zakonodavstvo koje bi, u nekoj simbolici, predstavljalo prijetnju u preventivnom smislu svim potencijalnim počiniocima teških krivičnih djela, kao što je svirepo ubistvo koje se nedavno desilo – zaključio je Pobrić.

Srpskainfo
Foto: Profimedia

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar