Kazaljka koju prati cijeli svijet: Bitka se svela na tri države - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kazaljka koju prati cijeli svijet: Bitka se svela na tri države

Birališta u SAD su zatvorena, a Donald Trump i Joe Biden osvojili su elektorske glasove u državama od kojih se to i očekivalo, ali za ključne države ishod je i dalje neizvjestan. New York Times piše da se borba za Bijelu svela na tri države SAD: Floridu, Georgiju i Sjevernu Carolinu.

Biden je dobio Virginiju, Illiniois, Maryland, Massachussets i druge države koje su i ranije bilo naklonjene njegovoj Demokratskoj stranci, dok je Trump uzeo niz država na američkom Jugu, među kojima su Mississippi, Alabama, Južna Carolina.

Među državama za koje je prerano da se odredi pobjednik je i Texas, koji sa svoja 38 elektorska glasa nije pripao Demokratama još od 1976. godine.

Ipak, kako piše Times, najveću pažnju privlače Florida, Georgia i Sjeverna Carolina, gdje i dalje nije sigurno ko će biti pobjednik.

S druge strane, kada se pogleda “kazaljka” koja predviđa pobjednika u tim državama, jasno je da sve tri države naginju Trumpu u odnosu na Bajdena.

Ključni okrug na Floridi je gusto naseljeni Miami-Dade. Upravo u ovom okrugu vodila se i glavna bitka tokom kampanje, pa je Biden baš tamo poslao svoje najjače oružje – bivšeg predsjednika Baracka Obamu.

“Zašto sam opet u Južnoj Floridi?”, pitao je Obama okupljene na predizbornom skupu. “Zato što znam da još niste glasali”.

N1

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar