Katolička crkva se izvinila za zlostavljanje djece u školama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Katolička crkva se izvinila za zlostavljanje djece u školama

Katolička crkva se “nedvosmisleno” izvinila kanadskim starosjediocima za stogodišnju zloupotrebu i zlostavljanje u školama koje vodi Crkva, ali lideri starosjedilaca i dalje čekaju priznanje krivice i od samog pape.

“Mi, katolički biskupi Kanade, izražavamo duboko kajanje i nedvosmisleno se izvinjavamo”, navodi se u saopštenju u kojem se kaže da su “potpuno posvećeni” pomirenju.

Ovaj potez uslijedio je nakon nedavnih otkrića oko 1.200 neobilježenih grobova na tri lokacije na kojima su djeca starosjedilačkih plemena bila prisiljena da pohađaju škole.

Ukupno je oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece bilo je upisano od kasnih 1800-ih do devedestih u 139 rezidencijalnih škola širom Kanade, provodeći mjesece ili godine izolovani od porodica.

U izjavi, biskupi su rekli da priznaju patnju koju su učenici iskusili kao i teške zloupotrebe koje su im nanesene, uključujući fizičko, psihološko, emocionalno, duhovno, kulturno i seksualno zlostavljanje od strane direktora i nastavnika.

“Mnoge katoličke vjerske zajednice i biskupije učestvovale su u ovom sistemu, što je dovelo do potiskivanja jezika, kulture i duhovnosti, ne poštujući bogatu istoriju, tradiciju i mudrost starosjedilaca”, navodi se u saopštenju.

Biskupi sa žalošću priznaju istorijske i vječne traume i posljedice patnje i muka sa kojima se i danas suočavaju starosjedilački narodi, prenio je AFP.

Izvinjenje je upućeno manje od nedjelju dana prije nego što će Kanađani 30. septembra obilježiti prvi Nacionalni dan istine i pomirenja.

Svečanu komemoraciju hiljadama djece starosjedilaca koja su umrla ili nestala iz škola organizovao je kanadski premijer Džastin Trudo, koji je u junu rekao da su Kanađani “užasnuti i postiđeni kako se država ponašala”.

Danas objavljeno

Zapad ima jasan cilj? Lavrov otkrio šta žele

Zeljka

Turska šalje specijalne snage na KiM na zahtjev NATO-a

Zeljka

Sudario se autobus pun djece u Šapcu

Zeljka

Ostavite komentar