KATEGORIJA "VJEROVATNO ZARAŽEN" - Ovako će se računati oboljeli koji nisu testirani na koronu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

KATEGORIJA “VJEROVATNO ZARAŽEN” – Ovako će se računati oboljeli koji nisu testirani na koronu

Odnedavno osobe sa blagom kliničkom slikom u Srpskoj se ne testiraju, niti smještaju u bolnice, nego se upućuju u kućnu izolaciju i na kućno liječenje, što je izazvalo brojne nedoumice.

Između ostalog se postavlja i pitanje kako će se u epidemiološkim izvještajima tretirati pacijenti koji su bolesni, ili porodični ljekari procjene da su bolesni i pošalju ih u izolaciju, a da virus kod njih nije potvrđen, jer nisu testirani.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da ćemo uskoro, u epidemiološkim izvještajima, uz kovid pozitivne i hospitalizovane, imati i novu kolonu – vjerovatnih ili mogućih kovid pacijenata.

– Do sada smo imali evidencije koje su obuhvatale samo one pacijente kojima je, PCR testovima, potvrđeno prisustvo virusa. Međutim, danas će zdravstvenim ustanovama biti upućene nove instrukcije, po kojima će se, na poseban način, pratiti i broj vjerovatnih ili mogućih slučajeva korona virusa – kaže Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ona je poručila da svi koji imaju blage simptome treba da ostanu u kući i da se liječe uz instrukcije i nadzor svojih porodičnih doktora.

– Prioritet je da testiramo i zbrinemo najteže slučajeve, molimo sve ostale građane za strpljenje, jer su naši kapaciteti, prije svega ljudski, ograničeni – rekla je Aćimovićeva.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je ponovio da je vrijeme izolacije skraćeno, za kovid pozitivne na 10 dana, a za kontakte i sumnjive slučajeve na 14 dana, koliko se mora provesti u kući.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Autor: Milkica Milojević, Srpskainfo

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar