18. Februara 2020.

KATASTROFALNI PROPUSTI PRAVOSUĐA Opasni, a godinama čekaju na psihijatrijsko liječenje

Big Portal

– Radi otklanjanja ove opasnosti neophodno je obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje optuženog u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa u trajanju od najmanje 6 mjeseci – napisalo je tužilaštvo uz optužnicu koja je dostavljena sudu.

Sve bi to bilo normalno da se na podizanje optužnice i konačno procesuiranje optuženog državljanina SAD i BiH ne čeka duže od godinu dana, uz i više nego jasnu primjedbu koja glasi da je optuženi opasan za okolinu!?

Već viđeno
Izvor Srpskainfo blizak pravosuđu ističe da postoji niz identičnih slučajeva u kojima se tokom istrage utvrdi da su osumnjičeni, odnosno optuženi opasni za okolinu zbog dijagnoze, a da se na liječenje čeka godinama, jer predmeti nemaju prioritet u odnosu na ostale slučajeve.

Prema navodima iz optužnice, državljanin SAD je u januaru prethodne godine sačekao Srđana J. ispred njegovog stana u zgradi u banjalučkom naselju Starčevica.

– Optuženi je 3. januara 2019. godine, u 19.17, u prizemlju hodnika stambene zgrade došao ispred stana, držeći nož u ruci, u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed dijagnostifikovanog emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti, mentalnog poremećaja i poremećaja ponašanja zbog upotrebe opijata i mješovito anksiozno-depresivnog poremećaja. Sačekao je oštećenog Srđana J. sakriven iza zida, pa kada je oštećeni u 19.47 izašao iz stana i krenuo prema izlazu, bez bilo kakvog povoda i razloga, fizički nasrnuo na njega, tako što ga je ubo nožem u predjelu grudi, na koji način je oštećenom nanio tešku i po život opasnu povredu u vidu ubodne rane u lijevoj polovini grudnog koša sa ozljeđivanjem gornjeg režnja lijevog pluća – navodi se u optužnici.

Presuda
Uz optužnicu, tužilaštvo je dostavilo i zahtjev da se optuženom nakon presude odredi i mjera bezbjednosti – obaveznog psihijatrijskog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa.

– Na osnovu člana Krivičnog zakonika Republike Srpske predlažem da se Vladimiru O. odredi mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa u trajanju od najmanje šest mjeseci, s obzirom da je predmetno krivično djelo učinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti te imajući u vidu težinu učinjenog krivičnog djela i dijagnostikovane psihičke poremećaje kod optuženog, zbog kojih, po mišljenju vještaka psihijatra, postoji opasnost da bi optuženi mogao ponoviti isto krivično djelo ili teže krivično djelo i da je radi otklanjanja ove opasnosti potrebno njegovo liječenje i čuvanje u takvoj ustanovi – naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Ubistvo
Slučaj Vladimira O. nije jedini u pravnom sistemu Republike Srpske, a propust koji je napravljen u slučaju mladića Radeta Drljače (24) samo ukazuje da se nešto hitno mora mijenjati.

Naime, krvavo ubistvo beskućnika Brune Rolda (52), koje je u novembru prošle godine šokiralo Banjalučane, nikada se ne bi dogodilo da su institucije sistema radile svoj posao u skladu sa zakonom. Naime, u septembru 2019. osumnjičenom za ubistvo beskućnika, Radetu Drljači (24), izrečena je pravosnažna presuda za nasilje u porodici, odnosno mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od dvije godine.

Drugim riječima, da je Drljača upućen na liječenje nakon izricanja presude Roldo bi i danas bio živ.

Sačekao policiju u kući
Državljanin SAD i BiH Vladimir O. izjasnio se u Okružnom sudu u Banjaluci da nije kriv za pokušaj ubistva Srđana J.

Sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja optuženom.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare