KATASTROFALNI PROPUSTI PRAVOSUĐA Opasni, a godinama čekaju na psihijatrijsko liječenje - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

KATASTROFALNI PROPUSTI PRAVOSUĐA Opasni, a godinama čekaju na psihijatrijsko liječenje

Državljanin SAD i BiH Vladimir O. (28) optužen je za pokušaj ubistva Banjalučanina Srđana J, kome je zabio nož u grudi.
Tužilaštvo je tokom istrage, a na osnovu nalaza vještaka psihijatra, utvrdilo da je Vladimir O. ne samo opasan za okolinu, već da postoji bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo, odnosno da bi ponovo mogao pokušati ubiti nekoga ili čak ono najgore – ubiti nekoga.

– Radi otklanjanja ove opasnosti neophodno je obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje optuženog u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa u trajanju od najmanje 6 mjeseci – napisalo je tužilaštvo uz optužnicu koja je dostavljena sudu.

Sve bi to bilo normalno da se na podizanje optužnice i konačno procesuiranje optuženog državljanina SAD i BiH ne čeka duže od godinu dana, uz i više nego jasnu primjedbu koja glasi da je optuženi opasan za okolinu!?

Već viđeno
Izvor Srpskainfo blizak pravosuđu ističe da postoji niz identičnih slučajeva u kojima se tokom istrage utvrdi da su osumnjičeni, odnosno optuženi opasni za okolinu zbog dijagnoze, a da se na liječenje čeka godinama, jer predmeti nemaju prioritet u odnosu na ostale slučajeve.

Prema navodima iz optužnice, državljanin SAD je u januaru prethodne godine sačekao Srđana J. ispred njegovog stana u zgradi u banjalučkom naselju Starčevica.

– Optuženi je 3. januara 2019. godine, u 19.17, u prizemlju hodnika stambene zgrade došao ispred stana, držeći nož u ruci, u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno bitno smanjene sposobnosti da shvati značaj svog djela i da upravlja svojim postupcima usljed dijagnostifikovanog emocionalno-nestabilnog poremećaja ličnosti, mentalnog poremećaja i poremećaja ponašanja zbog upotrebe opijata i mješovito anksiozno-depresivnog poremećaja. Sačekao je oštećenog Srđana J. sakriven iza zida, pa kada je oštećeni u 19.47 izašao iz stana i krenuo prema izlazu, bez bilo kakvog povoda i razloga, fizički nasrnuo na njega, tako što ga je ubo nožem u predjelu grudi, na koji način je oštećenom nanio tešku i po život opasnu povredu u vidu ubodne rane u lijevoj polovini grudnog koša sa ozljeđivanjem gornjeg režnja lijevog pluća – navodi se u optužnici.

Presuda
Uz optužnicu, tužilaštvo je dostavilo i zahtjev da se optuženom nakon presude odredi i mjera bezbjednosti – obaveznog psihijatrijskog liječenja u ustanovi zatvorenog tipa.

– Na osnovu člana Krivičnog zakonika Republike Srpske predlažem da se Vladimiru O. odredi mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa u trajanju od najmanje šest mjeseci, s obzirom da je predmetno krivično djelo učinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti te imajući u vidu težinu učinjenog krivičnog djela i dijagnostikovane psihičke poremećaje kod optuženog, zbog kojih, po mišljenju vještaka psihijatra, postoji opasnost da bi optuženi mogao ponoviti isto krivično djelo ili teže krivično djelo i da je radi otklanjanja ove opasnosti potrebno njegovo liječenje i čuvanje u takvoj ustanovi – naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

Ubistvo
Slučaj Vladimira O. nije jedini u pravnom sistemu Republike Srpske, a propust koji je napravljen u slučaju mladića Radeta Drljače (24) samo ukazuje da se nešto hitno mora mijenjati.

Naime, krvavo ubistvo beskućnika Brune Rolda (52), koje je u novembru prošle godine šokiralo Banjalučane, nikada se ne bi dogodilo da su institucije sistema radile svoj posao u skladu sa zakonom. Naime, u septembru 2019. osumnjičenom za ubistvo beskućnika, Radetu Drljači (24), izrečena je pravosnažna presuda za nasilje u porodici, odnosno mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja u trajanju od dvije godine.

Drugim riječima, da je Drljača upućen na liječenje nakon izricanja presude Roldo bi i danas bio živ.

Sačekao policiju u kući
Državljanin SAD i BiH Vladimir O. izjasnio se u Okružnom sudu u Banjaluci da nije kriv za pokušaj ubistva Srđana J.

Sud će u narednom periodu zakazati početak suđenja optuženom.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar