"Katastrofalna odluka EU" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Katastrofalna odluka EU”

“Odluka EU da ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom je katastrofalna”.

To je izjavio Volfgang Išinger, predsednik Minhenske konferencije o bezbednosti i nemački diplomata sa dugogodišnjim iskustvom.

“Politički troškovi ove odluke su već očigledni – Severna Makedonija se suočava s političkom krizom i, moguće, dugoročnom destabilizacijom. Ostale države zapadnog Balkana će zaključiti: Ne možemo se osloniti na EU, pa čak i ako se uključimo u teške reforme, ostaćemo drugorazredni Evropljani”, rekao je Išinger za Politiko.

On smatra da praznina koju je EU na taj način otvorila neće ostati neispunjena i da će je “spremno ispuniti Rusija, Kina, a posebno Turska”.

“Vrlo je malo verovatno da će to poslužiti većem cilju demokratije, mira i stabilnosti u neposrednom susedstvu EU”, kaže nemački diplomata, prenosi “Blic”.

On je kao najveću prepreku na putu ka trajnom evroatlantskom bezbednosnom poretku naveo “tmurno stanje odnosa sa Rusijom”.

“Šteta je što se vizija ‘zajedničkog evropskog doma’, koju je izrazio bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, nikada nije ostvarila – dom za sve, uključujuci Rusiju. Sasvim suprotno: S ruskom aneksijom Krima i njenom intervencijom u istočnoj Ukrajini, ova perspektiva se još više smanjila”, smatra Išinger.

B92

Danas objavljeno

V.R.

Fond finansira osam novih lijekova u Srpskoj

V.R.

Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

V.R.

Ostavite komentar