Karpenter: Ako ideja o razgraničenju ne uspe, ne vidim plan B - BIGportal.ba
Region Vijesti

Karpenter: Ako ideja o razgraničenju ne uspe, ne vidim plan B

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter smatra da se ne nazire plan B ako ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova ne uspe. Dodaje da će se na kraju sve svesti na dogovor velikih igrača i sporazum lidera na terenu. Karpenter smatra da unutrašnje prilike u Srbiji i…

Bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter smatra da se ne nazire plan B ako ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova ne uspe. Dodaje da će se na kraju sve svesti na dogovor velikih igrača i sporazum lidera na terenu.

Karpenter smatra da unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu još nisu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.

Kaže da ipak ne vidi plan B za razgraničenje, jer ne veruje da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogereni, vodio nečem konkretnom.

“Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali, mislim da tako nešto još uvek nije na stolu”, naveo je Karpenter u intervjuu za Glas Amerike.

Navodi i da je sezona izbora na Kosovu i u Srbiji loš momenat za dogovaranje međunarodnih sporazuma i da je činjenica da Kosovo nema premijera velika prepreka napertku.

“O Zapadnom Balkanu u Americi postoji konsenzus”

Na pitanje da li je aktuelna američka administracija više od prethodne zainteresovana da reši pitanje Kosova, aktuelni direktor “Pen Bajden centra” kaže da ne misli da su uložili više diplomatskih napora, ali im odaje priznanje jer “žele da istraže svaki ugao i iskoriste priliku da se spor reši”.

“Na kraju će se sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su Amerika i EU i na sporazum koji postignu lideri na terenu, što neće biti nimalo lako, bez obzira na to ko je na vlasti u Vašingtonu”, rekao je Karpenter.

Kaže da podrška ideji o razmeni teritorija nema veze sa partijskim podelama u Americi, jer je ima i među demokratama i među republikancima.

Upitan da li je dogovor moguć za vreme Trampove administracije, Karpenter kaže da jeste.

Ponovo o Dačiću

Karpenter je ponovo odgovorio ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, za kojeg je ranije ocenio da se meša u američku politiku time što poziva Srbe u SAD da glasaju za Trampa, na šta je Dačić rekao da “niko nije pominjao mešanje kada su Albanci glasali za Klintona i kongresmena Eliota Engela”.

Karpenter navodi da Dačić ima pravo da podržava koga hoće, ali da nije pametan diplomatski potez da ministar spoljnih poslova Srbije polaže sve nade u jednu političku partiju.

“Oko Srbije i Zapadnog Balkana generalno, u Americi postoji konsenzus obe partije. Mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se pitanje politizuje”, naveo je bivši savetnik Džozefa Bajdena, aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD.

Karpenter ocenjuje i da je iz perspektive Moskve bolje da se održi konflikt između Kosova i Srbije jer to dozvoljava Rusiji da se predstavlja kao čuvar srpskih interesa i protivnik Kosova.

Danas objavljeno

Putin unaprijedio Kadirova

M.

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

M.

Vladajuća koalicija se sastala u Banjaluci

M.

Ostavite komentar