Kardiovaskularni rizik povezan je s menopauzom? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kardiovaskularni rizik povezan je s menopauzom?

Nova istraživanja pokazuju da simptom menopauze nije samo pojava valunga, već da na taj period kod žena ukazuje čitav niz promena.

Kao što objašnjavaj autor studije, Sad Samargandi sa Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege, nije tajna da se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava s godinama.

Kod žena se tokom menopauze događa nekoliko metaboličkih i fizioloških promena, uključujući nepovoljne promene u strukturi karotidnih arterija i povećanje nivoa lipida u krvi, obim struka i rizik od metaboličkog sindroma.

Dodatna promena koja može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema uključuje promenu nivoa hormona estradiola koja se javlja u roku od jedne godine od poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Samar R. El Houderi, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu u Pitsburgu, viši autor studije, i njegov tim analizirali su podatke jedne od najvećih multietničkih, longitudinalnih studija, fizičkih, bioloških i psihosocijalnih promena u periodu menopauzalne tranzicije, nazvane Studija ženskog zdravlja širom nacije (SVAN).

Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA) “Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija”.

Za novu studiju, istraživači su klinički pratili 339 žena u periodu do 12.5 godina. Tim je ispitao promenu otvrdnjavanja arterija, merenu brzinom karotidno-femoralnog talasa – najčešćim merilom krutosti arterija koji prenosi koliko brzo se krv kreće kroz arterije.

Istraživači su posmatrali kako se ova mera promenila u toku jedne godine pre i posle poslednjeg menstrualnog ciklusa svake učesnice u studiji.

Naučnici su otkrili da se otvrdnjavanje arterija povećalo za oko 0,9 odsto godinu dana pre poslednje menstruacije i za 7,5 odsto u godini kada se poslednja menstruacija dogodila.

“Studija ženskog zdravlja je jedinstveni izvor podataka o promenama u zdravlju žena tokom nekoliko decenija, a ovo je poslednje u dugom nizu istraživanja našeg tima i drugo koje ukazuju da je menopauzalna tranzicija veoma važan period za zdravlje srca”, rekao je autor Samargandi.

“Naše istraživanje ne može da nam kaže zašto vidimo ove promene tokom menopauzalne tranzicije“, kaže El Houderi.

“Pretpostavljamo da bi dramatične hormonalne promene koje prate menopauzu mogle da igraju važnu ulogu u taloženju masnoća na zidovima arterija. To je hipoteza koju bismo želeli da testiramo u budućim studijama”, rekao je autor studije.

“Ali sada možemo da kažemo da bi žene trebalo da budu svesne da će im se kardiovaskularno zdravlje verovatno pogoršati dok prolaze kroz menopauzu”, upozorava profesor El Houderi.

Danas objavljeno

Turšija – zimski lijek za mnoge bolesti

Vanja A

Pastirska pita

Vanja A

Ove namirnice ojačavaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Vanja A

Ostavite komentar