Karakačanov objavio mapu - Sjeverna Makedonija, Vranje i Niš dio Bugarske - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Karakačanov objavio mapu – Sjeverna Makedonija, Vranje i Niš dio Bugarske

Zamjenik premijera Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov je, kako prenose Novosti, skandaloznom čestitkom za 8. mart izazvao bijes u regionu, i još jednom obznanio iredentističke tendencije stranke kojoj pripada (VMRO-BND).

Na pozadini čestitke koju je objavio u ime svoje stranke VMRO-BND, pored stilizovane figure žene sa djetetom i riječi “tradicija, porodica, vrijednosti”, jasno se vidi i mapa velike Bugarske.

Prema toj karti, u sklopu Bugarske se nalaze cijela Republika Sjeverna Makedonija, dijelovi Grčke, ali i srpski gradovi poput Niša i Vranja.

Taj koncept datira iz 19. vijeka, i bilo je predviđeno da upravo te teritorije zauzima nezavisna Bugarska.

Ipak, pišu Novosti, te granice su ostale samo nedosanjani san Sofije, izuzev kratkih perioda Prvog i Drugog svjetskog rata, kada su na okupiranim teritorijama počinjena zvjerstva čiji je krajnji cilj bila bugarizacija stanovništva.

Karakačanov je, podsjećaju Novosti, inače dobro poznat po ovakvim šovinističkim ispadima. Prošlog mjeseca on je Srbe nazvao “okupatorima” Makedonije i pobunio se zbog navodnog jačanja srpskog kulturnog uticaja u Sjevernoj Makedoniji, s obzirom na to da Makedonce Bugarama.

NN

Danas objavljeno

“Još nije gotovo”

M.

Preminuo episkop šabački Lavrentije

M.

Crna Gora: I večeras protesti

M.

Ostavite komentar