Kapi za nos s GMO bakterijama spas od smrtonosnog virusa - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kapi za nos s GMO bakterijama spas od smrtonosnog virusa

Kapi za nos koje sadrže genetski modifikovane “prijateljske” bakterije koje mogu da pruže zaštitu od jednog od najčešćih i najopasnijih oblika meningitisa, pokazali su rezultati nove studije.

Ispitivanje, u kojem je učestvovalo 26 dobrovoljaca, pokazalo je da su svi učesnici najmanje 28 dana u svojim nozdrvama imali modifikovanu bakteriju, dok ih je većina (86 posto) bakteriju imala i 90 dana. Ispitanici su na bakteriju reagovali asimptomatski, a kapi su proizvele snažan imunološki odgovor.

Dodatno, ovaj brzi i jednostavan način zaštite od infekcija mogao bi da se primeni za blokiranje drugih vrsta bakterija i bolesti; što nam dobro dođe u vreme kada bakterije razvijaju rezistenciju na postojeće lekove.

GMO bakterija

Bakterija Neisseria meningitidis prirodno se pojavljuje u nosu i grlu kod oko 10 odsto odraslih. Nažalost, u nekim slučajevima može dospeti u krvotok, što dovodi do oboljenja opasnog po život, poput meningitisa.

Naučnici su upotrebili genetski modifikovanu verziju benigne bakterije N. lactamica, koja se takođe često nalazi u nosnoj šupljini kod ljudi. Dodali su joj gen za protein koji N. meningitidis koristi kako bi zahvatio ćelije u nosu, nakon čega je naše telo proizvelo imunološki odgovor.

Zaštita od drugih infekcija?

Stručnjaci smatraju da bi ovaj novi pristup mogao da se koristi za modifikovanje drugih bakterija, što bi moglo da nas zaštititi od dodatnih infekcija, piše Science Alert.

“Teoretski je moguće kod bakterija izraziti bilo koji antigen, što znači da ih potencijalno možemo prilagoditi za borbu protiv mnoštva infekcija koje ulaze u tijelo kroz gornje dišne ​​puteve”, rekao je molekularni mikrobiolog Jay Laver sa Sveučilišta Southampton.

Istraživanje naziva A recombinant commensal bacteria elicits heterologous antigen-specific immune responses during pharyngeal carriage objavljeno je u časopisu Science Translational Medicine.

Danas objavljeno

Trik uz koji vam se riba tokom pohovanja neće raspadati

Vanja A

Evo koje voće trebate jesti ujutro kako biste izgubili više kilograma

Vanja A

Kari bez mesa – ukusno jelo od šampinjona

Vanja A

Ostavite komentar