Kapetan Rakete slobodna, a Salvini "ogorčen i zgrožen" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kapetan Rakete slobodna, a Salvini “ogorčen i zgrožen”

Italijanski sud odlučio je da Nemica Karola Rakete, kapetan broda koji je prevozio migrante, nije prekršila zakon. Ona se, podsetimo, oglušila o naređenja italijanskih vlasti i uplovila na ostrvo Lampeduza sa 41 migrantom, navodeći da je ona ispunjavla svoju dužnost da spasava živote. Sudija Alesandra Vela je izdala naređenje da…

Italijanski sud odlučio je da Nemica Karola Rakete, kapetan broda koji je prevozio migrante, nije prekršila zakon.

Ona se, podsetimo, oglušila o naređenja italijanskih vlasti i uplovila na ostrvo Lampeduza sa 41 migrantom, navodeći da je ona ispunjavla svoju dužnost da spasava živote.

Sudija Alesandra Vela je izdala naređenje da se Rakete (31) oslobodi iz kućnog pritvora u kojem je bila od trenutka kada je uhapšena u subotu, kada se oglušila o naređenja italijanske vojske i uplovila na ostrvo, naveo je u utorak Rojters.

Njoj je pretila kazna od do 10 godina zatvora po optužnici da je dovela u opasnost živote četvorice italijanskih policajaca, u čiji patrolni brod je udarila kada je pristajala na dok na Lampeduzi sa svojim brodom “Si voč 3” u vlasništvu nemačke humanitarne organizacije.

Kako dodaje Rojters, i dalje je otvorena mogućnost da Rakete mora da se suoči sa odvojenim optužnicama za pomaganje ilegalnoj imigraciji.

Odluku suda kritikovao je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji se prethodnih dana zalagao da Rakete bude oštro kažnjenja. “Ogorčen sam, zgrožen sam, ali neću odustati”, rekao je Salvini reagujući na presudu.

Salvini je naveo da je očekivao mnogo oštriji odgovor italijanskog pravosudja, naglasivši da će Rakete biti proterana iz Italije što je pre moguće.

Rakete je posle hapšenja izjavila da žali zbog neprijatnosti koje je napravila italijanskim snagama bezbednosti, kao i da se oglušila o naredjenja najviše zbog strahovanja da će neko od migranata koji su se nalazili na njenom brodu izvršiti samoubistvo.

Slučaj Karole Rakete uzdrmao je odnose izmedju Italije sa jedne strane i Francuske i Nemačke sa druge, pokazujući još jednom da Evropa nema jedinstvene norme kada je u pitanju imigraciona politika, ocenjuje Rojters.

Danas objavljeno

U ponoć izborna tišina: Pravo glasa ima 3,3 mil. ljudi

M.

Vučić se sastaje danas sa Bilčikom, Nemecom i Saracinom

M.

Američki “udar obezglavljivanja” Moskve?; “Nadamo se da ne sumnjate”

M.

Ostavite komentar