1. Juna 2022.

Kao obrok ili kao krema za tijelo – lubenica je odlična za njegu kože; koristi se na više načina

Big Portal

Osim što je osvežavajuće voće, koje konzumiramo na niz načina, lubenica ima posebno mesto u svetu kozmetike. Naime, može uticati na kvalitetu i teksturu kože te je zagladiti upravo radi niz nutrijenata koje sadrži. Naime, lubenica sadrži niz esencijalnih vitamina i antioksidansa koji potiču zdravlje kože.

“Lubenica sadrži vitamin A, C i E, kao i puno vode, što zajedno potiče hidrataciju kože i stimulaciju kolagena”, izjavila je sertifikovana dermatološkinja i osnivačica Centra za rak kože i estetsku hirurgiju u Nju Džersiju, Adrijana Lombardi.

Vitamini A, C i E sastavni su deo proizvodnje kolagena. Treba znati i da konzumacija lubenice daje slične efekte na kožu, baš kao i njeno ponašanje na lice, što rezultira anti-ejdž efektima. Prvenstveno tu su hidratacija te zaštita od oštećenja slobodnim radikalima.

Ključna prednost lubenice za negu kože je njena sposobnost podsticanja proizvodnje kolagena zahvaljujući vitaminu C.

“Podstiče proizvodnju kolagena, čime zadebljava kožu i smanjuje fine bore”, objašnjava dermatološkinja Debra Žalimen, iz Njujorka.

Osim što samo stimuliše kolagen, pokazalo se i da vitamin C ujedno stabilizuje taj isti kolagen, što mu daje dugotrajnost. Dakle, ne samo da vitamin C smanjuje fine linije i bore, već ujedno sprečava njihovo vraćanje.

1. Hidracija kože

Nije tajna da lubenica sadrži veliku koncentraciju vode, zbog čega i deluje osvežavajuće na organizam. Pritom vitamin E i vitamin C takođe imaju hidratantne prednosti. Dok je vitamin E poznat u beauty sferi po svojim impresivnim svojstvima hidratacije, pokazalo se da vitamin C istovremeno smanjuje gubitak vlage. Jednostavno, vitamin E osigurava vlagu, dok je vitamin C pomaže da se ona “zaključa” u kožu.

2. Štiti od oštećenja slobodnim radikalima

Prednosti vitamina C i E za negu kože su raznolike, ujedno imaju moć da smanje učinke foto-oštećenja. Antioksidativna svojstva vitamina E mogu čak da pruže zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, nastalih od posledica sunčanja, odnosno UV zračenja.

3. Smirivanje kože

“Korica lubenice ima protivupalna svojstva koja pomažu u ublažavanju upalnih procesa. To znači da se lubenica može da se primeni kao maska za hlađenje lica i na kožu s rozacejom ili opekotinama od sunca”, kaže Lombardi.

Za razliku od ostalih prednosti nege kože, najjednostavniji način za smirivanje kože lubenicom je – napraviti je kao masku. Taj proces vrlo je jednostavan, treba skinuti ružičasto meso, staviti koru u frižide i nakon desetak minuta iseći i prisloniti na mesta koja su crvena ili nadražena.

Može se koristiti na više načina

Postoji niz načina na koje možemo iskoristiti impresivne prednosti lubenice za negu kože. Ne samo da je odličan sastojak u gotovim proizvodima, već je možemo dodati kao užinu tokom dana.

1. Kao međuobrok

Prvo na šta pomislite kada vidite lubenicu je – staviti je na tanjir i pojesti. Naravno i na taj način koristimo njene prednosti, jer koži će pruži sve vrste aminokiselina, antioksidansa i vitamina. Ne samo da je benefit za kožu, već i čitav organizam.

2. Kao tonik

Iako ovo nije najčešća upotreba lubenice, neki brendovi nude tonike s lubenicom i paradajzom, za ujednačavanje kože. Minimizuju nepravilnosti i mrlje, kao što je hiperpigmentacija. Sveukupno daje izvrsne rezultate.

3. Kao hidratantnu kremu

Zahvaljujući svojim izuzetnim hidratantnim svojstvima, lubenica u dnevnoj kremi čini razliku. Brendovi je u dnevnim kremama kombinuju sa ekstraktom kore krastavca, koji takođe ima veliku moć hidracije kože. Ako dodaju ekstrakt kore vrbe, krema ima svojstva prirodnog pilinga. Koža postaje glatka i ujednačena.

4. Kao masku ​​za lice

Kao što smo već spomenuli, koru lubenice možete koristiti kao DIY masku za lice. No, osim toga, ovo je voće izvrstan dodatak mnogim sofisticiranim proizvodima za negu kože, uključujući popularne maske koje su namenjene večernjem korišćenju.

5. Kao hidratantnu kremu za celo telo

Hidratizirajuće voće bogato antioksidansima nije samo izvrsno za lice, već je ujedno odličan dodatak losionima za celo telo. Beauty kompanije donose probiotičke losione koji lubenicu kombinuju s matičnim ćelijama jabuke i ekstraktom sočiva. Ovi sastojci zajedno stvaraju kompleks koji koži daje niz hranjivih sastojaka i prednosti – tu su citrulin i polisaharidi za zadržavanje vode, vitamin B5 za glatku kožu i trisaharidi za poboljšanje funkcije epidermalne barijere.

Da li postoje nuspojave

Kada uvodite novi sastojak u svoju rutinu nege kože, dobro je biti svestan dobrih strana, ali i eventualnih nedostataka. Ako razmišljate o dodavanju proizvoda formulisanih s lubenicom, imate sreće: nuspojava je malo ili uopšte nema.

-“Ovo je voće za kožu potpuno sigurno. Jedino ga ne mogu koristiti oni koji su i inače alergični na lubenicu”, ističe Žalimen.

Ako tražite siguran, koristan sastojak za negu kože koji se dobro kombinuje s drugim kako bi poboljšao celokupno zdravlje i izgled kože, lubenica je izvrsna opcija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare