U pitanju je krompir sa slatko-slanom koricom kojoj poseban šmek daje ljuti harisa sos. Poseban trik koji ovaj specijalitet čini neodoljivim je umak od jogurta.
Potrebno:
Za pripremu krompira:
- 700 g krompira
- 1 kašika soli
Za harisa sos:
- 2 kašike harisa paste
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika meda
- 2 čena belog luka, samlevena
Za preliv s jogurtom:
- 2 kašike sitno seckanog crvenog luka
- 5 kašika sitno seckanih pistaća
- 3 kašike seckanog peršuna
- 1 kašika seckanog origana
- 1 i po šolja jogurta (grčkog jogurta)
Priprema:
Zagrejati rernu do 200 stepeni. Pleh za pečenje obložiti aluminijumskom folijom. Krompir iseći, staviti u dublju šerpu, posoliti, preliti vodom i poklopiti. Dovesti do ključanja i kuvati oko 10 minuta. Ocediti i ostaviti po strani da se ohladi.
Za pripremu sosa potrebno je u većoj posudi sjediniti harisa pastu, maslinovo ulje, med i beli luk. Kada je krompir dovoljno ohlađen prebaciti ga u posudu sa harisa pastom i promešati. Nakon toga prebaciti ga na pleh za pečenje. Peći dok ne postane zlatno smeđe boje, oko 25 minuta. Okrenuti hvataljkama na pola pečenja na drugu stranu.
Za pripremu preliva potrebno je u manjoj posudi pomešati luk, pistaće, peršun i origano. Prilikom serviranja, sipati na tanjir prvo jogurt, krompir i na kraju posuti miksom bilja.