Kanton Sarajevo: Preporuke povodom najavljenih padavina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kanton Sarajevo: Preporuke povodom najavljenih padavina

Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite u Kantonu Sarajevo izdao je povodom najavljenih padavina za sutra i u utorak, 9. novembra, preporuke fizičkim i pravnim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava zbog mogućeg daljeg usložavanja situacije.

Preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima da odmah u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina, te pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene kišne padavine, naveli su iz Operatnivnog centra.

Na taj način će se, kako dalje navode, stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

  • Posebno apelujemo da opštinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih opština – istakli su iz Operativnog centra.

Nove obilne padavine, posebno na jugu i istoku, meteorolozi su najavili u ponedjeljak i utorak, 8. i 9. novembra.

U većini krajeva će u ponedjeljak pasti između 20 i 30, lokalno i 40 litara kiše po metru kvadratnom, a na istoku i u Hercegovini zbog pljuskova i nepogoda očekuje se 40 do 60, lokalno i do 70 litara.

Padavine će u utorak u većini predjela biti do 20 litara kiše po metru kvadratnom, osim na krajnjem istoku i Hercegovini gdje će pasti 30 do 60, lokalno i do 70 litara, saopšteno je ranije iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar