Kanton Sarajevo od subote počinje vakcinaciju građana bez najave - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kanton Sarajevo od subote počinje vakcinaciju građana bez najave

Portparolka Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza saopštila je plan vakcinacije u Kantonu Sarajevo za narednih nekoliko dana, a prema planu, od 31. jula krenuće se i u proces vakcinacije svih građana bez najave.

Prema informacijama portparolke, predstavnici Ministarstva zdravstva KS i Radnog tima za provođenje vakcinacije u KS na čijem čelu je ministar zdravstva KS Haris Vranić dogovorili su raspodjelu nekoliko hiljada doza koje će u narednim danima stići u KS.

“U Kanton Sarajevo dolazi veća isporuka AstraZeneca vakcina, tačnije 24.000 doza. S obzirom na veći broj vakcina, 27. jula na poziv dolaze građani koji su su se prijavili, odnosno 3.500 građana ispod 60 godina koji će dobiti poziv. 28. jula, na poziv dolazi 3.500 građana esencijalnih zanimanja kao što su obrazovanje i policija. Naredni dan, 29. jula na poziv dolazi 3.000 građana koji takođe pripadaju navedenim esencijalnim grupama. Isto tako, 30. jula biće upućen poziv za 3.000 građana koji pripadaju esencijalnim grupama”, saopštila je portparolka, prenosi Klix.ba.

Nakon ovog perioda, prema njenim riječima, Kanton Sarajevo kreće u proces vakcinacije svih građana starijih od 18 godina bez prethodne najave.

“U subotu, 31. jula, možemo najaviti da KS prvi kreće u ‘dane otvorenih vrata’. Odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve starije od 18 godine koji mogu doći bez najave u Zetru. Isti broj vakcina biće odvojen i 1. kao i 2. augusta za građane KS bez obzira na dobnu skupinu”, saopštila Pecikoza.

Podsjetimo, predstavnici vlasti u KS imali su u planu početi s vakcinacijom svih građana bez najave već prethodnog vikenda, ali da je ovaj proces prolongiran zbog toga Kanton Sarajevo za ovu odluku nije dobio odobrenje s federalnog nivoa.

Danas objavljeno

Napad u Lastinom autobusu u Njemačkoj: Zbog poruke od Alaha nasrnuo na putnike

M.

Mediji: Snajperisti nadgledaju administrativni prelaz Jarinje

M.

Australija: Žestok obračun demonstranata i policije zbog obavezne vakcinacije

M.

Ostavite komentar