Kanton Sarajevo: Naredba o mobilizaciji cijelog zdravstvenog kadra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kanton Sarajevo: Naredba o mobilizaciji cijelog zdravstvenog kadra

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić najavio je da će danas radi borbe sa virusom korona izdati naredbu o mobilizaciji zdravstvenog kadra, što uključuje i privatni sektor.

  • Svi ćemo morati preuzeti teret borbe, da to ne budu samo domovi zdravlja, Opšta bolnica i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – rekao je Vranić, dodajući da će ova naredba poboljšati uslove za pacijente.

Prema njegovim riječima, u ovim momentima niko ne smije stvarati paniku, pogotovo ne oni koji su na čelu zdravstvenih ustanova.

  • Ukoliko ljekari počnu da paniče – imamo problem sa liječenjem – rekao je Vranić.

Vranić je istakao i da u Kantonu Sarajevo ima dovoljno kiseonika za zdravstvene ustanove, ali se mora racionalnije koristiti i bolje kontrolisati.

  • Treba izvršiti inspekciju instalacija, da vidimo mogu li to podnijeti. Zdravstvene ustanove moraju odrediti nabavku kiseonika, napraviti procjenu potrošnje i obnavljanja zaliha. Ako ne mogu sami, onda će se potruditi Vlada Kantona Sarajevo. Potrošnja kiseonika je enormna u Evropi, a samo je firma Meser ovlaštena za punjenje – naveo je Vranić.

On je dodao da je riješen problem sa naplatom poziva prema kovid kol-centrima, te da su oni od sada besplatni za sve građane, prenose federalni mediji.

Danas objavljeno

“Napustite Ukrajinu”

M.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

M.

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Ostavite komentar