Kanton Sarajevo: 611 novooboljelih, 18 osoba preminulo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kanton Sarajevo: 611 novooboljelih, 18 osoba preminulo

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 611 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom periodu od infekcije ovim virusom oporavilo 703 naša sugrađana. Od ovog broja novozaraženih, njih 436 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

Nažalost, jučer je preminulo 18 pacijenta koji su bili zaraženi koronavirusom. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.887 osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 650 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih od koronavirusa na 100.000 stanovnika iznosi 1.081.

Trenutno je u KS hospitalizirano 727 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu smješteno je 515 pacijenata, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 212 osoba.

Dvanaest pacijenata koristi pomoć respiratora. Kanton Sarajevo danas bilježi 5.470 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

U osam Covid ambulanti Javne ustanove Dom zdravlja KS proteklog dana je pregledano 2.394 pacijenata, od kojih je devetnaestero transportovano u Opću bolnicu „Prim, dr Abdulah Nakaš“, a 29 u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Na Drive-in punktovima za testiranje, tačnije na Vrbanji uzeto je 257 PSR briseva, u Novom Gradu 179, u Vogošći 116, a na Ilidži 111.

Ukupan broj uzetih PSR brisova na punktovima i COVID ambulantama je 1.411.

Podsjećamo građane da sa elektronskom uputnicom mogu otići u bilo koji Drive-in punkt za testiranje, bez obzira na mjesto stanovanja.

Covid Pozivni centar je zabilježio 1.688 poziva, a obavljeno je i 748 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva Covid ambulanti.

S obzirom na veliki broj novozaraženih, iz Ministarstva zdravstva KS pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

N1

Danas objavljeno

Američki general priznao: Za relativno malu sumu smo dobili da se Ukrajinci umjesto nas bore i ginu u ratu protiv Rusije!

M.

Lideri EU opet nesložni: Nema dogovora oko gasa

M.

Evo kako se dijele kompenzacioni i direktni mandati

Vanja A

Ostavite komentar