Kancelarija za KiM: Sramna serija napada na objekte SPC - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kancelarija za KiM: Sramna serija napada na objekte SPC

Na prostoru Kosova i Metohije, prethodnih dana nastavljena je sramna serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM, saopštila je Kancelarija za KiM.

U subotu na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca. Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.Kancelarija za KiM:Sramna serija napada na objekte SPC

Kancelarija za KiM:Sramna serija napada na objekte SPC

Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, saopštila je Kancelarija za KiM.

To je šesti napad na hramove SPC na Kosovu i Metohiji od početka godine, a samo u toku januara svedočili smo seriji obijanja crkava u Zubinom Potoku, dodaje se u saoptenju Kancelarije za KiM.

Za vikend je zabeleženo i ispisivanje pogrdnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.Grafiti na Osnovnoj školi Grafiti na Osnovnoj školi “Braća Aksić”

Alarmantan je podatak, ističe se u saopštenju, da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine.

Ovakvi anticivilizacijski činovi nedvosmisleno potvrđuju ugroženost srpske verske baštine na KiM i ukazuju da je talas verskog nasilja osokoljen antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani, navela je Kancelarija za KiM.

O odnosu Prištine prema građenju mirnog suživota i verske tolerancije i vrednostima za koje se zalažu, kako se ukazuje, najslikovitije govori primer da se njihovi lideri javno hvale obnovom kuće nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve, ali da ni rečju nismo čuli osudu napada na hramove SPC, dodaje se u saopštenju.

Napadi koji ugrožavaju mir srpskog naroda na Kosovu i Metohiji moraju se najstrože osuditi i od strane međunarodnih organizacija koje deluju na prostoru KiM, a počinioci ovakvog zlodela se moraju adekvatno sankcionisati, jer je to jedini način da se ekstremizmu stane na put, naglašeno je iz Kancelarije za KiM.

RTS.

Danas objavljeno

Komandant KFOR-a: Nećemo tolerisati nasilje na sjeveru KiM

M.

Peru dobio prvu predsjednicu države, Boularte položila zakletvu

M.

Snažan zemljotres pogodio Indoneziju

M.

Ostavite komentar