Kancelarija za KiM: Opljačkana pravoslavna crkva u Klokotu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kancelarija za KiM: Opljačkana pravoslavna crkva u Klokotu

Pravoslavna crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu na Kosovu i Metohiji obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odnijeli novac i određeni mobilijar, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Nepoznati počinioci, kako se sumnja, u crkvu su provalili kroz prozor koji su otvorili pajserom, a da je u crkvu provaljeno, primijetio je mještanin koji je ovoga jutra krenuo da je otvori za vjernike.

Iz Kancelarije ističu da je sramota da Srbi na Kosovu i Metohiji ni na Zadušnice nemaju mira i da se njihovi vjerski objekti skrnave i nalaze na meti čak i na dan kada obilježavaju spomen na svoje preminule.

  • Ovaj slučaj najriječitije govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su učestalo meta vandala, pljačke, skrnavljena, kao i pretenzija na njihovu imovinu i posjede – navedeno je u saopštenju.

Samo tokom prošle godine na Kosovu i Metohiji zabilježeno je više od 80 incidenata čije su mete bili Srbi, njihova imovina, grobovi i crkve.

Iz Kancelarije ističu da to jasno pokazuje da svako nereagovanje privremenih insitutucija u Prištini, potpomognuto indolentnošću međunarodne zajednice, šalje poruku izgrednicima da su Srbi i njihovi objekti legitimna meta.

  • Zbog toga zahtijevamo da se svaki ovakav slučaj rasvetli, a počinioci sankcionišu, jer jedino tako možemo graditi mir i zajedničko povjerenje – naveli su iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Danas objavljeno

Druga noć nemira u Mineapolisu

M.

Pojavio se opasan trend

M.

Žuti meteoalarm za dijelove BiH zbog kiše i vjetra

M.

Ostavite komentar