26. Septembra 2022.

Kanadski zvaničnici: Stotine hiljada ljudi bez struje

Big Portal

Više od 334.000 potrošača provincije Ostrvo Princa Edvarda skoro 95 odsto ukupnog broja, ostalo je u mraku, dok je bez električne energije u Nju Bransviku ostalo 20.600 korisnika, preneo je Rojters.

Kanadi će biti potrebno nekoliko meseci da se obnovi ključna infrastruktura, izjavili su zvaničnici.

„Ovo je kao ratna zona. Jedna osoba se vodi kao nestala“, rekao je za kanadski servis Si-Bi-Si Brajan Baton, gradonačelnik Port o Baska, jednog od najpogođenijih gradova na jugozapadu pokrajine Njufaundlend, gde živi više od 4.000 stanovnika.

Međutim, za sada nije potvrđen nijedan smrtan slučaj.

„Fiona“ je pogodila istočni deo Kanade u subotu, zbog čega je određen broj stanovnika evakuisan, a vetar je dostizao brzinu i do 170 kilometara na čas.

Baton je rekao da će biti potrebni meseci da se pojedini građani vrate u svoje domove u Port o Basku nakon što je stambena zgrada i više od 20 kuća uništeno ili odvučeno u more nakon udara oluje.

Iako se potpun obim razaranja još ne zna, ovo bi moglo da bude jedna od najgorih kanadskih prirodnih nesreća, dodaje britanska novinska agencija.

Naučnici još nisu utvrdili da li su klimatske promene uticale na „Fionu“, ali se zna da zagrevanje planete čini uragane vlažnijim, vetrovitijim i mnogo intenzivnijim, navodi Rojters.

Kanadska savezna vlada je u nedelju poslala vojsku da pomogne u čišćenju palog drveća, krša i loma, posle čega će radnici elektrodistribucije moći da se probiju do trafostanica i dalekovoda i uključe struju, izjavio je za Rojters ministar za vanredne situacije Bil Bler.

Pokrajina Nova Škotska, zatražila je vojsku i mašine da se očiste ruševine, pa je država poslala vojnike na teren.

Bler je dodao da sve pokrajine u kojima je naneta materijalna šteta, pregovaraju sa vladom da dobiju saveznu pomoć.

U Portoriku se vlasti i dalje bore da utvrde obim štete i da umanje posledice koje je „Fiona“ izazvala.

Oko 45 odsto korisnika električne energije u Portoriku je i u nedelju bilo bez struje, a 20 odsto domova i bez pijaće vode.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare